Koncert Kragujevačkog akademskog orkestra akordeonista u Smederevu

SMEDEREVO, 27. novembar 2020 – Kragujevački akademski orkestar akordeonista održaće koncert u Velikoj dvorani smederevskog Centra za kulturu ove subote, a zbog aktuelne epidemiološke situacije taj muzički događaj odigraće se, na žalost, bez publike. To ipak ne znači da će zainteresovanima zadovolјstvo u praćenju ovog vrhunskog muzičkog programa biti uskraćeno; kompletan koncert tog jedinstvenog orkestra, koji nastupa pod dirigentskom upravom uglednog profesora Predraga Kostovića, biće snimlјen i emitovan na zvaničnom Ju-Tjub kanalu Centra za kulturu Smederevo.

Na repertoaru su Uvertira za operu „Ruslan i Ljudmila“ Mihaila Glinke, Milonga del angel, delo znamenitog argentinskog kompozitora Astora Pijacole, tokom čijeg izvođenja će kao solista na bandoneonu nastupati Petar Mirkov, „Milonga“ iz duplog koncerta za gitaru i bandoneon Astora Pijacole (solisti Dušan Mirkov, gitara i Petar Mirkov, bandoneon), „Španska igra“ Manuela de Falјe, Muzika iz filma „Cinema Paradiso“, koju je komponovao Enio Morikone (solista Katja Pupovac, frula), „U svet“ V. Nikolova (solista Katja Pupovac, frula), „Balada nerođenih“, kompozicija Bore Dugića (solista Katja Pupovac, frula) i „Dancon br. 2“, delo koje je komponovao Arturo Markez (solista Katja Pupovac, frula).

Kragujevački akademski orkestar akordeonista osnovan je 2018. godine, sa cilјem da domaćoj i inostranoj publici ponudi autentičan zvuk orkestra harmonika na visokom profesionalnom nivou. Orkestar akordeonista čine studenti i profesori kragujevačkog Filološko umetničkog fakulteta na katedri za harmoniku, kao i profesori Muzičke škole u Kragujevcu. Katedra za harmoniku kragujevačkog FILUMA je jedna od najpriznatijih u Evropi, o čemu svedoče osvojene nagrade na najprestižnijim svetskim takmičenjima.

Za kratko vreme, zahvalјujući ogromnom angažovanju i entuzijazmu članova, a uz podršku grada Kragujevca i Muzičkog centra, Kragujevački akademski orkestar akordeonista postigao je zapažene rezultate.U aprilu 2018. godine na 43. Međunarodnom takmičenju akordeonista „Susreti u Puli“ (Hrvatska) osvaja apsolutnu pobedu u svim kategorijama i donosi gradu Kragujevcu veliko priznanje, prelazni pehar grada Pule. Na 9. Međunarodnom takmičenju orkestara u Tivtu (Crna Gora) 2019. godine, orkestar je takođe proglašen pobednikom.

Pod rukovodstvom renomiranog profesora Predraga Kostovića, orkestar je samostalno i sa solistima (Vlatko Stefanovski) nastupao u našoj zemlјi i zemlјama regiona (Kolarčeva narodna zadužbina u Beogradu, Slovenija, Slavonski brod, Trebinje, Pula, Tivat, Aleksinac, Kragujevac..)

O terminu premijernog emitovanja na Ju-Tjub kanalu CZK publika će blagovremeno biti obaveštena, a snimak će trajno ostati dostupan za praćenje svima koji su zainteresovani.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!