Veštine za poslove – za konkurentiju turističku privredu i veću zaposlenost

POŽAREVAC, 26. novembar 2020 – Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje, u partnerstvu sa Regionalnom agencijom za razvoj Istočne Srbije – RARIS, započela je realizaciju projekta „Veštine za poslove – Unapređivanje prilika za zapošljavanje i socijalnu inkluziju marginalizovanih grupa kroz poboljšanje poslovnog okruženja u Istočnoj Srbiji“ koji finansira Kraljevina Norveška kroz projekat „Norveška za vas – Srbija“.

Projekat se realizuje u periodu do 1. septembra 2021. godine, na teritoriji 14 manje razvijenih opština iz Braničevskog, Podunavskog, Borskog i Zaječarskog okruga. Cilj projekta je da doprinese ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju, kroz:

  • Unapređenje konkurentnosti i održivosti lokalnih preduzeća u turizmu i povezanim sektorima
  • Unapređenje (samo)zapošljivosti mladih i drugih marginalizovanih grupa
  • Unapređenje poslovnog okruženja u opštinama Golubac, Veliko Gradište, Negotin, Knjaževac

Na on-line konferenciji održanoj danas, više od 50 učesnika informisalo se o osnovnim aktivnostima i koristima koje će Projekat doneti različitim ciljnim grupama.

Projekat je pre svega namenjen:

  • Firmama koje posluju u turizmu i povezanim sektorima, koje će u okviru projekta imati priliku da učestvuju u praktičnim obukama iz oblasti sajamskog nastupa, digitalnog marketinga i ekonomske inkluzije, iskoriste mentorsku podršku u različitim oblastima njihovog poslovanja, i budu promovisani na nacionalnom i rumunskom tržištu.
  • Nezaposlenim mladima, ženama, ruralnom stanovništvu i predstavnicima ostalih osetljivih grupa, koji će imati priliku da učestvuju u Profesionalnom programu obuka za različita zanimanja u sektoru turizma i povezanim sektorima, kao i u sektoru digitalnog marketinga, pohađaju licencirane obuke za početnike u poslovanju i radionice na različite teme iz oblasti turizma. Na ovaj način, 80 učesnika značajno će naprediti svoju zapošljivost, a konačan cilj je da se kroz projekat min. 12 prethodno nezaposlenih zaposli ili započne vlastiti biznis.
  • Lokalnim samoupravama koje će imati priliku da u okviru Projekta unaprede svoje lokalne politike u oblasti socijalne inkluzije, podrške zapošljavanju i sektoru turizma.

Neka od ključnih pitanja učesnika konferencije bila su vezana za mogućnost i uslove učešća u Profesionalnom programu obuka, kao i način uključivanja u aktivnosti usmerene na podršku turističkoj privredi. Tokom decembra meseca planirano je raspisivanje Javnih poziva za odabir učenika u Projektu – nezaposlenih i predstavnika turističke privrede iz ciljnih opština, u okviru kojih će biti transparentno predstavljeni svi definisani uslovi i koristi za potencijalne učesnike.

Za sve dodatne informacije, zainteresovani mogu da se obrate putem mejla ili telefona kod partnerskih organizacija na Projektu:

  1. Regionalna razvojna agencija Braničevo-Podunavlje – RRA BP

Stari korzo 30/3, Požarevac

012/510-824, 511-823

office@rra-bp.rs

  1. Regionalna agencija za razvoj Istočne Srbije – RARIS

Trg oslobođenja 1, Zaječar

019/426-376, 426-377

office@raris.org

Skorašnji članci

error: Content is protected !!