Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. novembar

25. novembar 2020 – Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Žene su širom planete, pa i u Srbiji, svakodnevno izložene nekoj vrsti nasilja, fizičkom, seksualnom, psihičkom. Od početka 2020. godine u Srbiji je smrtno stradalo 17 žena kao posledica nasilja u porodici. U istom periodu bilo je oko 12.330 žrtava porodičnog nasilja, a više od 11 hiljada prijavile su žene. Ali, uz ove, ide i poražavajući podatak da čak 85 odsto žena u Srbiji veruje da je nasilje nad ženama normalna pojava, a 29 posto njih smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, koja se rešava isključivo u okviru porodice i da ne postoji potreba da se uključuju nadležni organi, niti bilo kakve organizacije.

Nažalost, mnoge žene u Srbiji, one koje bi htele da prijave nasilje, i dalje ne znaju kome da se obrate, niti šta je potrebno uraditi u tom slučaju. Ovom temom bavio se i naš portal, odnosno Udruženje građana Podunavska inicijativa kao osnivač, u okviru projekta „Zidovi ćute, ti nemoj – prijavi nasilje“, čija realizacija je bila podržana od Ministarstva kulture i informisanja.

Inače, datum koje se obeležava danas kao Međunarodni dan korene vuče iz ne tako davne 1981. Godine. Tada je u Bogoti, 25. novembar uzet kao dan kada se obeležava borba protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum je izabran u znak sećanja na sestre Mirabel, političke aktivistkinje, koje su nemilosrdno ubijene u Dominikanskoj Republici 1960. godine. Ujedinjene nacije su prihvatile ovaj datum 1999. godine i od tada se svake godine širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!