Industrijske zone – koliko zemljišta je u upotrebi a koliko čeka korisnike

SD/VP/KO, 25. novembar 2020 – Republički zavod za statistiku tokom novembra ove godine sproveo je istraživanje i napravio Registar industrijskih zona u Republici Srbiji. Trenutno ima 374 industrijske zone u 133 opštine širom Srbije i u njima radi ukupno 1.859 poslovnih subjekata. Nama su bili zanimljivi podaci o zonama u Smederevu, Velikoj Plani i Kovinu, jer nove industrijske zone Guberaš u Smederevskoj Palanci, recimo, u ovom istraživanju i registru– nema, pošto se, očigledno, ne vodi kao takva.

Smederevska zona je najveća od ove tri, ima 1.776 hektara, od koji je, prema podacima RZS, u funkciji 600, a u tu deluje 142 poslovna subjekta.

U Velikoj Plani je na šest različitih lokacija se prostiru industrijske zone. Upotrebljena površina je 93 hektara, a slobodno je još 317 hektara.

U Kovinu je zona podeljena na tri segmenta, koji su u najvećem delu zauzeti. Od 101 hektara za ovu namenu iskorišćeno je 101, dakle, raspoloživo je još samo dva, po podacima RZS.

Inače, samo 35 opština nema industrijske zone, a broj onih koje su u izgradnji je 64, i one će se nalaziti u 44 opštine. U onima koje ih imaju nalaze se sedišta i pogoni proizvodnih kompanija, među kojima se u najvećem broju nalaze proizvođači motornih vozila, prikolica i poluprikolica, zatim proizvođači osnovnih metala, prehrambenih proizvoda, odevnih predmeta i slično.

Mapu industrijskih zona možete da pogledate na sajtu RZS-a, a tu su svi podaci, uključujući i one o udaljenosti tih zona od značajnih saobraćajnica, kao i o njihovoj infrastrukturnoj opremljenosti.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!