Aranđelovdan 1805 – dan kada je Karađorđe primio ključeve Smedereva

SMEDEREVO, 21 novembar 2020 – Na Aranđelovdan Smederevo poslednjih godina slavi Dan grada. Obeležavanjem ovog datuma neguje se sećanje na dan kada je 1805. godine turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve Smederevske tvrđave vođi ustanika voždu Karađorđu. Nakon toga Smederevo postaje sedište Praviteljstvujuščeg sovjeta serbskog, centralnog organa vlasti u ustaničkoj Srbiji.

Aranđelovdan je nepokretan praznik, uvek je 21. novembra po gregorijanskom, odnosno 8. novembra po julijanskom kalendaru.

U spomen na taj dan na čuvenom Karađorđevom dudu stoji tabla, sada sa već teško čitljivim natpisom: „Ispod ovog drveta 8. novembra 1805. smederevski dizdar Muharem Guša predao je Karađorđu klјučeve grada Smedereva“ i u potpisu – Skupština opštine Smederevo, novembra 1951.

Ovo je, podsetimo, najnoviji Dan grada Smedereva. Nekada se slavio 16 . oktobar, dan kada je Smederevo oslobođeno u Drugom svetskom ratu, pa i 17. istog meseca, kada je oslobođeno u Prvom svetskom ratu. Obeležavan je, vrlo kratko, i 5. oktobra, što je datum završetka radova na dvoru despota Đurđa. Slavilo se i na drugi dan Uskrsa, koji može da padne od 4. aprila do 8. maja. To se pokazalo kao nepraktično za Dan grada i ustanovljeno je kao gradska slava – Uskršnji ponedeljak.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!