Dan primirja u Prvom svetskom ratu i Natalijina ramonda

11. novembar 2020 – Srbija 11. novembra obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Veliki rat se završio 11. novembra 1918. godine, kada su vojskovođe suprotstavljenih strana potpisale primirje u železničkom vagonu u Kompijenu u Francuskoj.

Naš simbol primirja i sećanja na žrtve Velikog rata je cvet Natalijina ramonda (Ramonda nathaliae), uveden kao zvanični amblem novoproglašenog državnog praznika 2012. godine.

Zašto baš Natalijina ramonda? Ovo je endemska biljka centralnog Balkana, koju su 1884. otkrili čuveni botaničar Josif Pančić i doktor Sava Petrović, dvorski lekar Milana Obrenovića. Ime su joj dali po kraljici Nataliji.

Ono što ovu biljku čini posebnom, osim njene lepote, jeste i to što uspeva da ponovo oživi i kada se sasvim osuši, što može tek nekoliko cvetnica na svetu. U Evropi, samo još dve biljke uspevaju da se iz stanja anabioze vrate u život. To je jedan od razloga što je izabrana za simbol, kao podsećanje na veliko stradanje srpskog naroda i njegov varsks po završetku Prvog svetskog rata.

Zanimlјiva je i činjenica da Natalijina ramonda spada u drevne, praktično fosilne vrste. Ona je ostatak suptropske flore, koji je preživeo ledeno doba i potom se povukao u skrivene delove Balkana.

Natalijina ramonda  je ugrožena vrsta. Raste tek na nekoliko mesta, a među njima je i planina Nidže, sa najvišim vrhom Kajmakčalan, gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe u stvaranju preduslova za proboj Solunskog fronta. Zbog toga drugi deo amblema čini traka sa motivima Albanske spomenice.

Foto: https://sr.wikipedia.org/wiki/Ramonda_nathaliae

Skorašnji članci

error: Content is protected !!