Biciklistička staza “Evropski Amazon”, uz Dunav, prolazi i kroz Srbiju

Izvor: daljine.rs, 5. novembar 2020 – Međunarodna biciklistička staza Evropski Amazon (Amazon of Europe Bike Trail), duga 1.250 kilometara, projekat je Dunavskog transnacionalnog programa koji se pridružuje naporima pet zemalja (Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske i Srbije) na uspostavljanju međunarodno priznatog i održivog vodećeg proizvoda biciklističkog turizma u budućem UNESCO-ovom rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav.

Cilj projekta je održivi ekonomski razvoj regiona, zasnovan na vrednovanju prirodnih i kulturnih resursa, kroz sprovođenje zajedničkog integrisanog rešenja za održivi biciklistički turizam, uz očuvanje životne sredine.

Biciklistička staza Amazon of Europe prolazi duž reka Mure, Drave i Dunava i podeljena je na dve rute: Severna ruta (550 km) i Južna ruta (700 km), obe pružaju obilje mogućnosti za posetu turističkim atrakcijama i uživanju u rekama. Svaka ruta je dalje podeljena na dnevne etape – 11 etapa na Severnoj ruti i 16 na Južnoj ruti, ukupno 27. Početna tačka obe rute Biciklističke staze nalazi se u gradu Murek u Austriji, blizu Graca, a krajnja tačka u gradu Mohač u Mađarskoj, blizu Pečuja.

Severna ruta evropskog Amazona

Severna ruta biciklističke staze Amazon of Europe započinje u Mureku u Austriji i prati reku Muru sa svojim meandrima i okukama kroz srednjovekovni grad Bad Radkersburg prema Sloveniji. Potom se nastavlja kroz gradove Murska Sobota i Lendava u Pomurskom regionu do Mađarske, prolazeći pored termalnih izvora i vinograda.

Prolazeći se kroz Panonsku niziju kroz Letinju i jedinstveno područje Bazakeretije, nastavlja se do Đikeniša sa svojim šarmantnim jezerom, a dalje do Nađatada i Barča, poznatih po svojim neverovatnim termalnim kupalištima. Ova biciklistička staza dalje prati reku Dravu kroz istorijske gradove Tomašin i Sporica i nastavlja se kroz slikovito vinogorje Viljan-Šikloš prema Osijeku u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj ruta zatim prolazi pored svetski poznatog parka prirode Kopački rit, najveće unutrašnje delte Dunava i domu najveće gustine uzgoja orlova belorepana u Evropi i zaštićenog područja Beda u Mađarskoj, pre nego što stigne u krajnje odredište u gradu mađarskom gradu Mohaču.

Južna ruta evropskog Amazona

Južna ruta biciklističke staze Amazon of Europe započinje u Mureku u Austriji i nedugo zatim prelazi granicu sa Slovenijom, prolazeći kroz regiju bogatu prirodom i istorijom, a zatim pored Banovca ulazi u Hrvatsku.

Tamo se staza nastavlja kroz Sveti Martin na Muri, poznat po svojoj tradiciji mlevenja, prema Murskom Središću, pružajući zapanjujući pogled na najnetaknutije rečne pejzaže i dalje se nastavlja do Preloga i slikovitog baroknog grada Varaždina dok ne uđe u Podravinu kod Legrada, gde se nalazi prelepo ušće Mure u Dravu.

Ruta se nastavlja do istorijskih gradova Koprivnice i Đurđevca, poznatih po peščanim dinama poznatim i pod nazivom “Hrvatska Sahara”. Biciklistička staza nastavlja svoj vijugavi put kroz slikovita naselja i mirna područja s prirodnim lepotama uz Dravu, pre nego što je konačno stigne do grada Osijeka.

Odatle ruta prelazi granicu sa Srbijom, prolazeći kroz šarmantne gradove Apatin i Sombor kroz Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje”. Staza zatim prelazi granicu sa Mađarskom i nastavlja se kroz ruralno područje do konačnog odredišta u gradu Mohaču.

Prihod od smeštaja za razvoj projekta i očuvanje prirode

“Iako smo planirali testnu fazu biciklističke staze ove godine, nažalost, kao i brojni drugi, morali smo većinu aktivnosti odgoditi. Nasuprot tome nastavili smo razvoj proizvoda, zahvaljujući saradnju s turističkim organizacijama, pružaocima usluga, opštinama, županijama i zaštićenim područjima, a sve s ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica. Nadamo se da će se situacija ubrzo popraviti te da će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu na proleće moći uživati u bicikliranju duž Biciklističke staze Evropski Amazona”, istakla je voditeljka projekta Amazon of Europe Bike Trail Urška Dolinar.

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u središte stavlja i zaštitu prirode kroz program Bicikliraj za prirodu. Glavni je cilj programa direktno ulaganje dela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode širom regije.

“Područje budućeg UNESCO petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav poznato je po biološkoj raznolikosti. Poplavne šume, mrtvice, peščani i šljunčani sprudovi, dom su brojnih retkih i ugroženih vrsta, koje moramo očuvati za sve buduće generacije. Svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu Amazon of Europe Bike Trail za sledeći odmor direktno će doprineti zaštiti prirode kroz naš program Bicikliraj za prirodu i pomoći nam da očuvamo ovu jedinstvenu regiju”, rekao je voditelj projekta Darko Bizjak iz WWF Adrije Hrvatska.

Više informacija možete videti na zvaničnom sajtu: Amazon of Europe.

https://daljine.rs/biciklisticka-staza-evropski-amazon-prolazi-i-kroz-srbiju/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!