Nušićevi dani: „Ruska smrt“ i nagrada za životno delo Oliveri Katarini

SMEDEREVO, 3. novembar 2020 – Ovogodišnji Nušićevi dani, izmešteni iz uobičajenog termina i svedeni na dve predstave, sve zbog poznatih okolnosti sa pandemijom, večeras se nastavljaju – i završavaju. Publika će biti u prilici da pogleda predstavu „Ruska smrt – votka i šampanjac“ , koprodukciju Ateljea 212 i Teatra Vuk, ali i da, po tradicij na završnoj večeri festivala, prisustvuje dodeli nagrade za životno delo, koja je ove godine pripala Oliveri Katarini.

„Rusku smrt – votka i šampanjac“ je po delu savremene ruske dramske spisatelјice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić, a igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić. Predstava upoznaje publiku sa likovima dve sestre koje u staroj vikendici na periferiji grada  žive svoju „rusku smrt“. U njihovoj kući se, spletom okolnosti, budi Aleksej i pojavlјuje se plamičak nade da će zaustavlјeni životi krenuti napred. Autorka drame uspeva da iskleše humor iz najtragičnijih okolnosti i prevede sumornu svakodnevicu u ravan apsurda.

Nušićeva nagrada za životno delo, prema odluci žirija u kome su ove godine Bratislav Petković, dramski pisac i reditelј, predsednik žirija), Ljilјana Stjepanović, dramska umetnica, i Slobodan Boda Ninković, dramski umetnik, biće dodelјena glumici Oliveri Katarini.

Olivera Katarina je rođena 5.marta 1940. godine u Beogradu gde i danas živi.Veliku popularnost je stekla igrajući u filmu Saše Petrovića „Skuplјači perja“, koji je osvojio Grand pri žirija na Internacionalnom filmskom festivalu u Kanu, kao i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara i brojne međunarodne nagrade i nominacije.Nominovan je za Zlatnu palmu i Oskara za najbolјi strani film. Posle toga je ostvarila značajnu međunarodnu karijeru. Živela je u Parizu, Milanu i Rimu. Glumila je u više od 30 filmskih i televizijskih projekata. Uporedo sa glumačkom gradila je i muzičku karijeru. Snimila je 22 singl albuma i 10 ploča. Pevala je na svim velikim scenama u Evropi. Održala je čak 72 uzastopna koncerta u pariskoj Olimpiji i dva puta je pevala na zatvaranju kanskog festivala. Svojim talentom i lepotom oduševila je španskog slikara  i pisca Salvadora Dalija. Mnogi je smatraju jednom od najlepših srpskih glumica svih vremena. Primlјena je na Akademiju za pozorište, film i televiziju u klasu Ognjenke Milićević zajedno sa Petrom Kralјem, Milenom Dravić, Stanislavom Pešić, Duškom Golumbovskim… Već na prvoj godini dobila je angažman u Atelјeu 212 pored Bore Todorovića i Taška Načića. Iste godine igrala je u Narodnom pozorištu Koštanu Bore Stankovića. Po rečima ondašnje kritike ostvarila je izvanrednu ulogu i pokazala svoj raskošan glumački i pevački talenat. Ulogom Nastasje Filipovne u predstavi „Idiot“, Narodnog pozorišta u režiji Bojana Stupice, napušta pozorište i posvećuje se ulogama na filmu i televiziji.

Predstava, potom i uručenje nagrade za životno delo,u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, počinje u 20 sati. Cena ulaznice je 300 dinara.

Foto: Atelje 212 i Youtube printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!