Balkan Detox Life – novi projekat protiv trovanja divljih životinja

Izvor: BIOM, 1. novembar 2020 – Iako je trovanje divljih životinja na Balkanu ilegalno, ta je štetna praksa i dalje raširena i predstavlja stvarnu pretnju divljim vrstama, životnoj sredini i javnom zdravlju. Kroz projekt BalkanDetox LIFE devet organizacija će sarađivati s različitim nacionalnim i međunarodnim faktorima – od državnih institucija do lovaca i stočara, kako bi umanjili ovu pretnju i postigli konkretne rezultate u sedam balkanskih zemalja.

BalkanDetox LIFE je petogodišnji projekt s budžetom od 1,8 miliona evra, koji finansira EU LIFE Program, a sufinansira VCF, MAVA Foundation i Euronatur, kao i Whitley Fund for Nature i Fond za zaštitu okoline i energetsku uefikasnost za specifične akcije, a sprovodiće se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Projektni partneri su Vulture Conservation Foundation kao koordinirajući korisnik i Albanian Ornithological SocietyUdruga BiomDruštvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Fund for Wild Flora and Fauna, Hellenic Ornithological SocietyMakedonsko Ekološko DruštvoOrnitološko društvo NAŠE Ptice i Protection and Preservation of Natural Environment in Albania.

Otrovani suri orao (foto: Boleslaw Slocinski)

Cilj projekta je podizanje svesti i jačanje nacionalnih kapaciteta za borbu protiv problema trovanja divljih životinja u zemljama Balkana, jer trovanje je jedan od najvažnijih uzroka smrtnosti i smanjenja populacije brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta.

„Projekt će omogućiti nastavak ove inicijative za poboljšanje upravljanja slučajevima trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih vrsta uzrokovanih ovom ilegalnom praksom u regiji “, kaže Uroš Pantović, koordinator projekta BalkanDetox LIFE.

Poisoned Griffon Vulture in Bulgaria (c) Hristo Peshev_FWFF

Najčešći način trovanja divljih životinja na Balkanu je namerno postavljanje otrovnih mamaca za ubijanje divljih grablivica ili drugih divljih i domaćih životinja koje mogu da nanesu štetu stoci ili lovnoj divljači. Pored ciljanih životinja, stradaju i druge ranjive vrste jer je to neselektivno sredstvo za ubijanje životinja. Lešinari kao glavni čistači u prirodi, često postaju žrtve trovanja, bilo neposrednim konzumiranjem mamca ili hranjenjem ostacima uginulih otrovanih životinja. Česti i uzastopni slučajevi trovanja na Balkanu rezultirali su s 465 potvrđenih smrtnih stradanja lešinara u poslednjih 20 godina, a studija VCF-a procjenjuje da najmanje 115 supova godišnje umire od trovanja na Balkanu, jer je samo oko 20% takvih slučajeva otkriveno i dokumentovano.

“Ilegalno trovanje divljih životinja okolišni je kriminal i kao takvo potrebno nam je odgovarajuće sudjelovanje vlasti da registriraju, istraže i kazne ove aktivnosti. Ovaj projekt će zajedno sa vladinim institucijama postići upravo to”, kaže Jovan Andevski, vođa programa zaštite okoline VCF-a.

Otrovani suri orao (foto: Boleslaw Slocinski, Biom)

Projekt BalkanDetox LIFE želi da promeni ponašanje i percepciju mnoštva faktora, od donosilaca odluka do šire javnosti i samih korisnika otrovnih mamaca. Projektni tim podići će svest o ozbiljnosti trovanja divljih životinja, savetovati o sigurnim alternativama rješavanja temeljnog problema (sukob čovjek-divljina), poput preventivnih mjera koje ne štete životinjama ili okolini. Konačni cilj je smanjenje razmere i opsega trovanja divljih životinja na Balkanu, čime će se pomoći zaštiti prirode i ljudi.

https://www.biom.hr/vijesti/balkandetox-life-novi-projekt-protiv-ilegalnog-trovanja-divljih-zivotinja/

Skorašnji članci

error: Content is protected !!