Nušićevi dani će, ipak, biti održani i ove godine – 2. i 3. novembra

SMEDEREVO, 29. oktobar 2020 – Pozorišni festival „Nušićevi dani“, koji zbog vanrednog stanja u Srbiji nije održan u uobičajeno vreme, tokom aprila,  biće ipak održan, po 37. Put, ali u nešto svedenijem formatu. Program planiran sa težnjom da se u specifičnim okolnostima očuva kontinuitet u organizaciji festivala značajnog za kulturni identitet Smedereva, kao i za afirmaciju velikana naše kulture Branislava Nušića, obuhvatiće dve predstave novije produkcije i dodelu Nagrade za životno delo, kao i jednu predstavu za decu koja će prethoditi glavnom programu. Svedenost u pogledu ovogodišnje programske ponude uslovlјena je komplikovanjem epidemiološke situacije u kombinaciji sa činjenicom da se predstave izvode u zatvorenom prostoru.

U okviru programskog segmenta „U susret Nušićevim danima“ 31. oktobra, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 12 sati, biće izvedena predstava za decu „Zaleđeno kralјevstvo 2 –začarana šuma“ Alegreto teatra, u režiji Katarine Orešan.Pozorišnim sredstvima predstava dočarava nove avanture popularnih junakinja, Ane i Elze. Elza čuje glas koji je doziva da krene u nepoznato, u nepoznato kroz začaranu šumu koja krije mnoge tajne.

Cena ulaznice je 200 dinara.

U glavnom programu, koji će biti održan 2. i 3. novembra, biće izvedene dve predstave, „Koštanin tvist“ i „Ruska smrt-votka i šampanjac“.

Predstava Pozorišta Slavija iz Beograda „Koštanin Tvist“ po motivima drame Luca Hibnera „Greta, strana 89” , u režiji Andreja Šepetkovskog, koji je obavio i adaptaciju Hibnerovog dela, biće izvedena 2. novembra. U svakoj sceni ove dinamične predstave,  publika prisustvuje otvorenoj probi „Koštane“ i režiji jedne te iste scene. Glumci  predstave „Koštanin tvist“, Dragana Dabović i Andrej Šepetkovski, tumače više likova, tačnije tipova „reditelјa“, „glumica“, „glumaca“, „dramaturga“, „dekoratera“… Svih onih koji svako pozorište čine živim. Svaki  reditelј vidi „Koštanu“ i scenu koju režira na poseban način, svojstven  njegovom senzibilitetu, životnom iskustvu i talentu. Svaka glumica koja igra tu scenu iz „Koštane“ doživlјava je drugačije, svojstveno njenom daru, iskustvu i ambicijama.

Predstava „Ruska smrt – votka i šampanjac“ rađena u koprodukciji Atelјea 212 i Teatra Vuk. Predstava, koju je po delu savremene ruske dramske spisatelјice Irine Vaskovske režirala Andrea Ada Lazić, biće igrana 3. novembra. „Ruska smrt – votka i šampanjac“ upoznaje publiku sa likovima dve sestre koje u staroj vikendici na periferiji grada žive svoju „rusku smrt“. U njihovoj kući se, spletom okolnosti, budi Aleksej i pojavlјuje se plamičak nade da će zaustavlјeni životi krenuti napred. Autorka drame uspeva da iskleše humor iz najtragičnijih okolnosti i prevede sumornu svakodnevicu u ravan apsurda. U predstavi igraju Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić.

Obe predstave biće izvedene u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a program počinje u 20 sati. Cena ulaznice za svaku od predstava je 300 dinara.

Pokrovitelјi festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Grad Smederevo.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!