Novi Zakon o fiskalizaciji – znači li i nove troškove za preduzetnike?

27. oktobar 2020 – Ministarstvo finansija sačinilo je radnu verziju novog Zakona o fiskalizaciji koji treba da počne da se primenjuje od 1. januara 2022. godine. Zakonom je predviđeno da se u momentu prometa na malo svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi prenose podaci o izdatim fiskalnim računima preko stalne internet veze u realnom vremenu. To znači da će vlasnici prodavnica, kafića i svih objekata koji izdaju fiskalne računa na postojeće fiskalne kase morati da nadograde uređaj, koji će imati svoj za ovu namenu prilagođen softver.

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper. U Hrvatskoj je ova vrsta fiskalizacije uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće oko 400-500 evra.

Pre dve godine, kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme.

– Država će najveći deo tereta uvođenja tih kasa preuzeti na sebe, neće biti opterećenja za privrednike. To će izaći oko 3,5 do 4 milijarde dinara i verujemo da će to ulaganje da se isplati – poručio je ministar finansija Siniša Mali.

Inače, Nacrtom zakona o fiskalizaciji predloženo je da obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izda fiskalni račun korišćenjem elektronskog fiskalnog uređaja, koji se sastoji od procesora fiskalnih računa i elektronskog sistema za izdavanje računa, a čiju je upotrebu prethodno odobrila Poreska uprava.

Izuzetno, ukoliko se podaci o izdatim fiskalnim računima ne mogu dostaviti u realnom vremenu, usled prekida internet veze ili ona nije dostupna na mestu prometa, predviđena je obaveza čuvanja podataka u internoj memoriji elektronskog fiskalnog uređaja do momenta prenosa podataka Poreskoj upravi, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Foto/ilustracije: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!