O zahlađenju, zagađenju i subvencionisanoj kupovini hibridnih automobila

SMEDEREVO, 25. oktobar 2020 – Zahlađenje i posledični početak grejanja ponovo ukazuju na najveće uzročnike zagađenja vazduha. Nije to saobraćaj, ma koliko se država trudila da nas u to ubedi, nego individualna ložišta, i kotlarnice daljinskog grejanja, ali ono prvo, očigledno, nosi šnjur. Kako drugačije objasniti da je jutros recimo Rasadnička ulica u Smederevu imala veći stepen zagađenja nego Vračar, Auto komanda u Beogradu?

Naravno, ne treba zaboraviti ni „prljavu“ industriju, jer onda Smederevo ili Bor inače ne bi bili konkurencija Beogradu, koji se već danima nalazi pri vrhu liste najzagađenijih prestonica na svetu.

Danas je saobraćaj, nedelja je, pogotovo u rubnim delovima Smedereva, u tragovima. Ipak, kako bi rečeno, država nas ubeđuje da je što se zagađenja tiče najkrivlji saobraćaj i stara vozila koja se kreću našim ulicama i putevima. Građani, valjda iz inata, neće da kupe ona novija sa manjom emisijom polutanata. Da im pomogne u tome, država Srbija je donela uredbu kojom je za tu namenu, pomoći građanima u kupovini ekološki prihvatljivih vozila, opredelila 120 miliona. Ali ne bilo kojih. Ne miliona nego vozila. Svako ko se odluči da kupi hibridni automobili država će mu pomoći sa 2.500 evra. Još treba samo da ima onih tričavih početnih 20.000 jedinica iste valute pa da pazari taj hibrid i prestane da sekira državu zagađujući okolinu golfom dvojkom ili opel korsom iz 1994.

Umesto toga, da je stvarno u pitanju briga za životnu okolinu, pa i zdravlje građana, moglo je da se da po te dve i po hiljade evra domaćinstvima da kupe kotlove na ekološki prihvatljiva goriva, da uvedu gas, da mogu da postave izolacije na nemalterisane kuće u kojima gotovo polovina stanovništva po periferijama naših gradova živi… Ima još toga što bi moglo da se učini sa tim za većinu domaćinstava nezanemarljivim iznosom. Ono, dileri hibridnih vozila, moguće i oni koji su hteli da im na ovaj način pomognu u dizanju prometa, ostali bi bez provizije… Ali, ko smo mi da promišljamo o tome šta je dobro za državu i njene građane? Ima ko o tome da misli.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!