Posle 80 godina Plana obeležava godišnjicu oslobođenja u I svetskom ratu

VELIKA PLANA, 22 oktobar 2020 – Opština Velika Plana će 28. oktobra zvanično obeležiti godišnjicu oslobođenja u Prvom svetskom ratu. Biće to prvi put posle 80 godina da ova pomoravska opština obeležava godišnjicu oslobođenja u Velikom ratu.

Poslednji put ovaj značajan datum zvanično je obeležen 1940. godine. U sledeće četiri godine Velika Plana je bila pod nemačkom i austro-ugarskom okupacijom a od oktobra 1944. godine vlast u opštini su preuzeli komunisti koji su uglavnom obeležavali datume koji su bili značajni za partizanski pokret, komunizam i socijalističku ideju.

Izuzetno bogat program obeležavanja održaće se u dva dana, na šest različitih lokacija. U utorak 27. oktobra u Domu kulture u Starom Selu, sa  početkom u 19 časova, biće održano poetsko-filmsko veče.

U sredu 28. oktobra u 8 časova u porti Crkve svetih apostola Petra i Pavla u Lozoviku biće služen parastos, nakon čega će delegacija opštine položiti cveće kod spomen obeležja koje se nalazi na Spomen domu u najvećem planjanskom selu. Dva sata kasnije, u Miloševcu, delegacija opštine položiće cveće na spomenik borcima palim u Prvom balkanskom ratu,  Drugom balkanskom ratu, Prvom svetskom ratu, Drugom svetskom ratu i odbrambeno-otadžbinskim ratovima koji su vođeni od 1991. do 1999. godine.

Polaganje venaca na spomenik Kralјu Petru Prvom u Velikoj Plani na programu je u 11 časova.

U podne je planiran parastos poginulim ratnicima u Crkvi roždestva presvete Bogorodice u Markovcu, nakon čega će delegacija opštine položiti venac na spomen obeležje junacima palim u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, koji se nalazi u centru Markovca.

Program se završava u Centru za kulturu Masuka, gde će sa početkom u 19 časova  glumci Narodnog pozorišta iz Niša odigrati predstavu  Vaskrs na Moglenu.

U dva balkanska i Prvom svetskom ratu iz opštine Velika Plana stradala su 3.444 oficira, podoficira i vojnika.

Srpska vojska je u Veliku Planu ušla 27. oktobra 1918. godine u popodnevnim časovima a nakon borbi koje su sledećeg jutra vođene na reci Jasenici okupatorska vojska je nastavila odstupanje prema Beogradu.

Tekst i foto: Dušan Marić, objavljeno na srbijaisrpska.rs

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!