Site icon podunavlje.info

Prvenstvo Srbije u veslanju za sve kategorije – Smederevo sa 20 posada

BEOGRAD, 17. oktobar 2020 – Beograd je tokom ovog vikenda domaćin poslednje regate u sezoni na kojoj će svi najbolji domaći veslači i veslačice – od seniora, preko juniora i kadeta do pionira – odmeriti snage na Prvenstvu Srbije u veslanju za sve kategorije.

U žiži će biti naši seniori – reprezentativci koji su prošlog vikenda branili boje Srbije na Evropskom prvenstvu u Poznanju, gde su najbolji rezultat ostvarili Veselin Savić i Viktor Pivač, koji su u dvojcu bez kormilara bili prvi u B finalu. Ipak, ne treba zaboraviti ni budućnost srpskog veslanja, jer je u mlađim kategorijama prijavljen veliki broj veslača i veslačica, što znači da će svi oni biti pod budnim okom naših koordinatora za seniorske i juniorske selekcije i imaće izvanrednu priliku da pokažu koliko su radili i koliko su spremni za najznačajnije državno takmičenje, navode iz Veslačkog saveza Srbije.

Takmičenje će biti održano na Adi Ciganliji, na stazi koja je pre manje od mesec dana, 26. i 27. septembra, bila domaćin Evropskog prvenstva za juniore. Predviđeno je da prvog dana Prvenstva Srbije na vodu izađe 126 posada u konkurenciji pionira i juniora, u kojima će veslati 364 takmičara, računajući tu i studentske osmerce i veteranske skifove. Kvalifikacije su na programu od 9.30 časova, a finala od 12 časova.

Drugog dana šampionata, u nedelju, na regatnu stazu će izaći 141 posada u seniorskoj i kadetskoj konkurenciji. Za te trke je prijavljeno ukupno 356 takmičara, od kojih će neki najpre od 9 časova veslati u kvalifikacijama, dok će finala potom biti održana od 12 časova.

Kao i na svakoj regati organizovanoj ove godine, neće biti publike, a Veslački savez Srbije je, zbog sprečavanja eventualnog širenja zaraze kovidom-19 preduzeo i sve druge mere, predviđene odlukama Vlade Srbije i Kriznog štaba, kako bi bezbednost učesnika Prvenstva Srbije bila na najvišem nivou.

Veslački klub Smederevo nastupiće sa 20 posada.

Prvog dana, u subotu, na regatnu stazu izlaze juniori i pioniri. U konkurenciji juniora veslaće Konstantin Šujić i Petar Samardžija u skifu, Andrija jevtić i Miroslav Jovanović u dubl skulu i četvercu sa Vukom Markovićem i Konstantinom Šujićem. U pionirskoj konkurenciji veslaće Jovana Vučić u skifu i četverac sa kormilarom u sastavu Jovan Marinković, Bogdan Cvetković, Lazar Živanović, Mihajlo Milovanović i kormilar Iva Danić.

U nedelju se za što bolji plasman bore kadeti i seniori. U konkurenciji kadeta veslaće Jelena Vukelić i Nevena Stevanović u dublu, Teodora Stevanovska, Milica Mladenović, Jovana Vučić i Milka Zdjelar u četverac skulu, Milica Savić u skifu i kadeti Vukašin Vujanović i Dimitrije Otašević u skifu, Ivan Ivanović i Luka Ilić u dublu i četverac skul u sastavu Vukašin Vujanović, Dimitrije Otašević, Dimitrije Vuković i Marko Milićević.

U seniorskoj konkurenciji u skifu će se oprobati Aleksandar Filipović i Marko Torbica, a Smederevo će predstavljati i dve posade dubl skula u sastavu Dušan Slavnić – Aleksandar Filipović, Andrija Jevtić – Marko Torbica.

Foto: VSS/Anđela Nišević

Exit mobile version