Svetski dan hrane 16. oktobar – Oktobar mesec pravilne ishrane

16. oktobar 2020 – Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) svake godine 16. oktobar obeležava kao Svetski dan hrane, na dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja. Ove godine, Svetski dan hrane, 16. oktobar, obeležava se pod sloganom: „Gaji, hrani, podržavaj. Svi zajedno. Naše akcije naša su budućnost” sa fokusom na jačanje prehrambenih sistema i smanjenje broja gladnih u svetu.

Svetski dan hrane 2020. obeležava 75. godišnjicu FAO-a u trenutku kada se zemlje širom sveta bave pandemijom bolesti COVID-19 i njenim posledicama.

Očuvanje pristupa zdravstveno bezbednoj hrani jeste i ostaje deo odgovora na pandemiju COVID-19, posebno za siromašne zemlјe u kojima je pandemija dovela do još izraženije ekonomske krize.

  • Pandemija COVID-19 povećava broj gladnih –Skoro 690 miliona lјudi širom sveta je gladno, što je 10 miliona više nego 2019. godine. Zbog pandemije COVID-19 ovaj broj se može povećati za još 83–132 miliona lјudi.
  • Glad na našoj planeti – Više od dve milijardi lјudi nema pristup dovolјnoj količini zdravstveno bezbedne hrane. Očekuje se da će do 2050. godine taj broj biti 10 milijardi lјudi.
  • Visoka cena neuhranjenosti –Neuhranjenost (uklјučujući pothranjenost i nedostatak mikronutrijenata), kao i prekomerna uhranjenost i gojaznost, utiču na globalnu ekonomiju u proseku 3,5 biliona američkih dolara godišnje.
  • Vreme za akciju. Stalni porast broja gladnih od 2014. godine, zajedno sa porastom broja gojaznih, jasno ukazuje na potrebu da se intenziviraju aktivnosti usmerene na jačanje sistema proizvodnje hrane.
  • Gajiti, hraniti, podržavati.Uprkos činjenici da ima najmanje 30.000 jestivih bilјaka, danas 66% ukupnih useva čini samo devet bilјnih vrsta. Potrebno je da uzgajamo raznovrsnu hranu da bismo nahranili svet.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!