Site icon podunavlje.info

Stečajni upravnik ponudio na prodaju i zgradu Starog muzeja u Goši

BEOGRAD/SMEDEREVSKA PALANKA, 14. oktobar 2020 – Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da je stečajni upravnik Goše holding korporacije na prodaju ponudio tri objekta, a prvi na listi je zgrada Starog muzeja. Ništa to ne bi bilo čudno, prodaje se već godinama sve što je od Goše preostalo, ali ovaj Muzej, nekada poznat i kao Spomen radionica Josip Broz Tito, odnosno objekat u kome se nalazi, i zvanično ima status spomenika kulture. Početna cena za objekat od nekih 800-900 kvadrata je 6.332.000 dinara, dakle pedesetak hiljada evra.

Odmah su na ovo reagovali Muzej nauke i tehnike i Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture, ali oni naravno, te pare nemaju. Jednostavno, zakon je promenjen i sad je takav da dug poverilaca može da se namiri iz svega što je na raspolaganju stečajnom upravniku, pa evo, sada vidimo, i prodajom spomenika kulture.

Muzej je, podsetimo, svečano otvoren 1976. godine, na pedesetu godišnjicu boravka Tita u Smederevskoj Palanci. Naime, ovaj trideset četvorogodišnji mašin-bravar, 1926. godine dolazi u Srbiju, gde dobija zaposlenje u fabrici vagona i gvozdenih konstrukcija AD Jasenica, koja će kasnije postati Goša. Izvršeni su obimni sanacioni i konzervatorsko restauratorski radovi, uvedeni novi sadržaji – stalna postavka starih alata i mobilijara, u delu u kome je Josip Broz radio, izvedena je potpuna rekonstrukcija radionice i izvršeno opremanje prostora svim neophodnim alatima, a na radionicu je postavlјena bronzana ploča sa relјefnim likom Josipa Broza, rad Ota Loga.

Mada se u Zakonu o zaštiti kulturnih dobara navodi da je zabranjeno rušenje, prepravljanje i preziđivanje objekata koji imaju status spomenika kulture, niko nema iluziju da novi vlasnik, onaj koji bude kupio zgradu Muzeja na javnom nadmetanju, koje je zakazano za 12. novembar, zadržati njegovu sadašnju namenu. Svedoci smo da su poslednjih godina mnogi objekti sa tim predznakom, spomenika kulture, postradali u našem nezadrživom srljanju u napredak. Šta će biti sa ovom konkretnom zgradom, da li će institucije kulture koje su se angažovale da spasu što se spasi da uspeti, ostaje da se vidi.

Foto: Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo

Exit mobile version