Site icon podunavlje.info

Smederevska Palanka centar kooperantskog partnerstva kineskog Anšana

SMEDEREVSKA PALANKA, 14. oktobar 2020 – Predstavnici Odelјenja za međunarodne razmene Kancelarija za spolјne poslove, trgovinski biro kineskog grada Anšana, uputili su potpisan memorandum o saradnji Anšana i Smederevske Palanke, a pošto ga potpiše i predsednik palanačke opštine Nikola Vučen, Smederevska Palanka će postati centar kooperantskog partnerstva ovog kineskog grada.

U januaru 2019. godine, tadašnji ambasador Srbije u Kini Milan Bačević, boravio je u trodnevnoj poseti Anšanu i susreo se sa tadašnjim gradonačelnikom Anšana. Na sastanku sa predstavnicima Ansteel Construction Group, i sa 20 lokalnih preduzetnika, razgovaralo se mogućnostima saradnje Anšana i Srbije. Smederevska Palanka je odabrana da postane grad kooperantskog partnerstva Anšana, jer su oba grada, kako je rečeno, stara industrijska baza svoje zemlјe.

Na sednici  Skupštine opštine Smederevska Palanka, koja je održana u avgustu 2019. godine, doneta je Odluka o uspostavlјanju saradnje  i bratimlјenju Opštine Smederevska Palanka – Republika Srbija sa gradom Anšan – Narodna Republika Kina.

Epidemija izazvana virusom  KOVID-19 odložila potpisivanje sporazuma o partnerstvu za obe strane, iz Odelјenja za međunarodne razmene iz Kancelarije za spolјne poslove – trgovinski biro kineskog grada Anšana, odlučili su da prvo potpišu sporazum, i tako potpisani upute Opštini Smederevska Palanka, kako bi predsednik, Nikola Vučen, takođe potpisao i poslao nazad.

Inače, Anšan je jedan od najznačajnijih industrijskih centra severoistočne Kine. Nalazi se u provinciji Liaoning, a nastanjen je još od preistorije. Zovu ga i „prestonica gvožđa i čelika“. Ima nešto više od milion i po stanovnika u gradskom području, a čitava komuna i svih 3,6 miliona.

Exit mobile version