Site icon podunavlje.info

RZZS o cenama: Za godinu dana najviše je poskupelo voće – 30 posto

13. oktobar – Republički zavod za statistiku objavio je juče uporedni pregled cena proizvoda i usluga lične potrošnje u prošlom mesecu u odnosu na avgust, ali i septembar prošle godine. U proseku su cene za septembar niže od avgustovskih za 0,5, kažu iz RZZS, ali u poređenju sa istim mesecom prethodne godine veće za 1,8 odsto. Za tih godinu dana najviše je poskupelo voće – čak 30 posto!

Jabuke koštaju maltene koliko i banane, koje su prevalile hiljade kilometara da bi se našle na našim tezgama i u supermarketima. Kvalitetnije jabuke su i skuplje. Kruške pa imaju cenu veću nego mandarine, a grožđe košta bezmalo kao ananas.

Da se razumemo, niko ne zagovara da se jede egzotično voće umesto našeg, ali…

– Voće je skupo, zbog toga što ga je manje, ali i zato što su se potrošači, zbog pandemije COVID-19, okrenuli zdravijoj ishrani, pa ga, uz povrće, češće kupuju i ne pitaju za cenu – glasi jedno od objašnjenja.

Mada se proizvođači, i prodavci na našim pijacama, žale da ni sa ovim cenama nemaju zaradu, nije zgoreg pogledati koliko voće košta u nekim drugim zemljama. U SAD jabuke mogu da se kupe već za 0,44 dolara za funtu, dakle oko 80 dinara za kilogram. Cena kao i kod nas, ali da li treba upoređivati njihova primanja sa našim? S druge strane, u Evropi, pa čak i u susednim zemljama, žale se da je voće iz godine u godinu sve skuplje. Tako je recimo u Mađarskoj kilo jabuka ove jeseni od 1,70 do čak 2,20 evra. A u Bosni bolje jabuke koštaju kao i kod nas – do 2 KM iliti jedan evro, baš koliko su i tamo banane. Neka uteha? I nije baš.

Foto: podunavlje.info©

Exit mobile version