JP Grejanje Smederevo: Od jutros topli radijatori, cena grejanja ostaje ista

SMEDEREVO, 13. oktobar 2020 – Temperatura je, kako su i najavili meteorolozi, drastično pala. Dan pošto je u Beogradu počelo daljinsko grejanje, a nakon što su se mnogi stanovnici tzv. provincije žalili što je njima to uskraćeno, u gotovo svim gradovima, pa tako i u Smederevu, radijatori su osvanuli topli. To je bio povod za razgovor sa Vladimirom Kulagićem, direktorom smederevskog JP Grejanje, o tome koliko spremno dočekuju novu grejnu sezonu, da li cena ostaje ista, ali i nezaobilazno pitanje zagađenja, odnosno konverziji kotlarnica sa mazuta na gas.

– Sve planirane remontne aktivnosti završene su u potpunosti. To praktično znači da su postrojenja spremna za bezbedan i pouzdan start nove grejne sezone. Završena su ispitivanja instalacija i od danas krećemo sa režimom grejanja koji nazivamo toplim probama, ali koji će se, ukoliko vremenski uslovi to budu zahtevali, odvijati u toku čitavog dana. U prvih desetak dana rada svake godine imamo pojačan broj intervencija, jer naši korisnici znaju da mogu da se obrate za sve primedbe i reklamacije kako bi sistem u potpunosti odzračili i stabilizovali.

Da li ima dovolјno mazuta na zalihama i da li je ugovorena kontinuirana isporuka goriva tokom nastupajuće sezone?

U rezervoarima imamo mazuta za četiri do šest nedelјa rada. Sa izabranim dobavlјačima ugovorili smo isporuku energenata u skladu sa važećim zakonskim propisima tako da tu za sada ne očekujemo probleme.

Cena grejanja, ostaje ista ili se menja?

– Mi smo u zakonom predviđenom roku predali kompletan izveštaj o ceni grejanja lokalnoj samoupravi i prema ranijim najavama odluka je da nema korekcije cene.

Da li je nešto urađeno na smanjenju zagađenja, dokle se stiglo sa konverzijom kotlarnica?

Od prethodne grejne sezone kotlarnica Majdan koristi prirodni gas umesto mazuta, tako da od četrnaest kotlarnica kojima upravlјamo imamo dve koje koriste prirodni gas kao gorivo. Konkretno, gasifikacija postojećih kotlarnica nije svuda moguća iz razloga što nisu ispunjeni svi tehnički i bezbednosni preduslovi, ali je moguće razgovarati o konverziji tamo gde je izvodlјiva, a svakako i o izgradnji centralne gradske toplane koja bi podigla kvalitet usluga grejanja, a značajno bi doprinela smanjenju zagađenja životne sredine – kaže za podunavlje.info Vladimir Kulagić, diplomirani mašinski inženjer, direktor ovog smederevskog javnog preduzeća.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!