Institut za standardizaciju: Koje zaštitne maske zadovoljavaju standarde

13. oktobar 2020 – Dok traje nikad prekinuta polemika po društvenim mrežama o efektima upotrebe maski u zaštiti od korone, Institut za standardizaciju Srbije (ISS) objavio je srpsku verziju standarda SRPS CWA 17553. Ona definiše minimalne zahteve za maske za lice za stanovništvo, kako za maske za jednokratnu, tako i za višekratnu upotrebu, a obuhvataju: dizajn, performanse, metode ispitivanja, ambalažu, označavanje i informacije za upotrebu.

Ovaj dokument specificira minimalne zahteve koji se odnose na maske za lice namenjene opštoj populaciji, odnosno odraslima i deci starijoj od 3 godine. Tim dokumentom su, takođe, definisane odgovarajuće metode ispitivanja i dati su primeri preporuka za upotrebu.

Maska za lice za stanovništvo, specificirana u ovom dokumentu, navodi se u objavi ISS, ne spada u kategoriju medicinskih sredstava (MD) u okviru značenja Direktive 93/42/CEE ili Uredbe EU/2017/745, niti u ličnu zaštitnu opremu (LZO) u okviru značenja Uredbe EU/2016/425.

Što se tiče dizajna maski – odgovorni su proizvođači, napominje ISS, a oni mogu da angažuju laboratoriju koja će proveriti tražene performanse, ali i, po svemu sudeći, ne moraju to da učine.

Svi standardi mogu se preuzeti na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/covid-19-free-download-of-standards_p896.html.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!