Site icon podunavlje.info

Tribina posvećena pesničkom duhu Džima Morisona 

SMEDEREVO, 12. oktobar 2020 – Tribina „San osvajanja i putovanja – pesnički duh Džima Morisona“  biće održana u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo ovog utorka, a gosti su Slobodan Nikolić, profesor književnosti i Savo Stijepović, pisac.

Naglasak u tematizaciji dela Džima Morisona, koji je u istorija roka ostavio neizbrisivi trag kao pevač grupe „ The Doors“ biće na njegovom pesničkog iskustvu, na odnosu prema poeziji koja „otvara vrata“ i „označava mogućnosti“.

Tokom razgovora sa gostima, govoriće se o Morisonovom stvaralaštvu kao mitotvoračkom, o usmerenosti na vizionarsko i ekstatično u njegovom izrazu, o temi vidovitosti pesnika i provokaciji koja se tiče autentičnog postojanja. U obradi teme učesnici će se baviti i dionizijskim u Morisonovoj umetnosti, divljinom kao poljem pesničkog duha, karakterističnim tonom i atmosferom koji vladaju Morisonovim poetskim prostorima.

Slobodan Nikolić je profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Čačku. Organizovao je na desetine predavanja i književnih susreta u Čačku, među kojima su programi posvećeni delu Momčila Nastasijevića, Stanislava Vinavera, Vladislava Petkovića Disa, Rastka Petrovića, Miloša Crnjanskog, Njegoša.. Sarađivao sa časopisom „Gradac“ u kome je objavio tekst „Fenomen Morison“ (tematski broj posvećen Džimu Morisonu), bavio se u okviru svog kulturno-obrazovnog angažmana i tematizacijom rok muzike (predavanje „Misteriozni putevi rok muzike-dugo putovanje kroz noć“ sa Savom Stijepovićem), „crnim talasom“ u jugoslovenskoj kinematografiji…

Savo Stijepović autor je pesničkih zbirki „Antologija univerzalizma“ i „Dekadenca“. Objavio je romane „Mahagoni hol“, „Kameni brodovi“, „Sredozemlje“. Priredio je tematske brojeve časopisa „Gradac“ posvećene Džimu Morisonu, Džeku Keruaku i panku. Za roman Sredozemlje dobio je nagradu „Miroslav Dereta“.

Početak tribine zakazan je za 19 časova.

Exit mobile version