Prvi dan prvog vikenda „Viteškog oktobra u Smederevu“ (u 12 fotografija)

SMEDEREVO, 10. oktobar 2020 – Ove subote i nedelje, i narednog vikenda, Mali grad Smederevske tvrđave ponovo je domaćin vitezovima. Tu su i štitonoše, strelci, dvorjani, lepe djeve, srednjevekovne zanatlije, čak i jedan dželat… Naravno, tu su i posetioci, željni ovakvih događanja kakav je „Viteški oktobar u Smederevu“. Mogu da vide Srednji vek uživo, ali i da u njemu učestvuju, da se oprobaju i nauče mačevanju, rukovanju lukom i strelom … A naročito zadovoljstvo imaju klinci, koji se u, za ovu namenu napravljenom, srednjevekovnom ringu „bore“ sa vitezovima.

– I ove i naredne subote i nedelje posetioci će biti u prilici da nakratko uđu u Srednji vek, da vide opremu boraca, originalne mačeve, načine borbe… Tu je i bazar na kome može da se nađe zanimljivih stvari, oruđa, oružja, delova oklopa, tekstila i posuda koje su se koristile u to vreme, a sve to na autentičnom mestu, na srednjevekovnom dvoru – opisuje šta oni koji dođu mogu da očekuju Goran Jovšić iz JP Smederevska tvrđava.

Korona je omela održavanje velikog festivala „Vitezovi i legende“, prvobitno planiranog za maj pa potom odloženog za septembar, a svrha ove oktobarske manifestacije je, između ostalog, da Smederevo ostane na svetskoj mapi viteških destinacija i pripremi se za sledeću godinu, kada bi evropski, pa i, zašto da ne, svetski vitezovi opet trebalo da je pohode.

Grad Smederevo je, zajedno sa viteškim udruženjem “Beli orlovi”, priredio događanje ovog i narednog vikenda, a kako to izgleda pokušaćemo da vam dočaramo u narednih 12 fotografija.

Foto: podunavlje.info©

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!