Site icon podunavlje.info

Sutra i preksutra – Prvi vikend “Viteškog oktobra u Smederevu“

SMEDEREVO, 9. oktobar 2020 – Ove subote i nedelje Mali grad Smederevske tvrđave ponovo će ugostiti vitezove. U skladu sa idejom da Smederevska tvrđava dugoročno oživi i da joj se udahne novi sjaj kroz promociju celom svetu, kao što je i započeto prošle godine na spektakularan način realizacijom „Bitke nacija“, svetskog prvenstva u srednjovekovnim viteškim borbama,  u oktobru, tokom dva vikenda, 10. i 11.  i 17. i 18. biće realizovan projekat Viteški oktobar u Smederevu“.

Korona je omela održavanje velikog festivala „Vitezovi i legende“, prvobitno planiranog za maj pa potom odloženog za septembar, a svrha ove oktobarske manifestacije je, između ostalog,da bi Smederevo ostalo na svetskoj mapi viteških destinacija i pripremilo se za sledeću godinu.

Grad Smederevo je, podsetimo, zajedno sa viteškim udruženjem “Beli orlovi”, kao organizatorima, dobio nagradu za najbolјe organizovano svetsko prvenstvo borbi vitezova. Zbog toga je jasan cilј; udahnuti viteški život Tvrđavi da bi turisti, ali i najmlađi posetioci, imali kontinuiranu predstavu o istoriji ovog drevnog zdanja. S druge strane, bitno je i ostati u kontaktu sa svetskim viteškim udruženjima kako bi i ubuduće dolazili u Smederevo.

Ovo je prilika da se promovišu viteške veštine i vrline, u ovom teškom vremenu, kao i da, korak po korak, počevši ovim malim formatima, a zatim ponovo velikim, Smederevo dugoročno bude pozicionirano kao svetski lider u viteškom manifestacionom turizmu.

OPIS PROGRAMA

Prelaskom preko mosta, na ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave, uz zvuke srednjovekovne muzike, posetilac treba da zakorači u Srednji vek. Radionice sa kožom i drvetom u kojima bi bili pravlјeni razni upotrebni predmeti iz tog perioda, zvuk udarca čekića u nakovanj, privlačiće pažnju svakog prolaznika, a objava borbi u ringu postavlјenom u centru započeće zvukom rogova i najavom boraca. Izložbe oklopa i oružja iz tog perioda postavlјene su po srednjovekovnim šatorima i štandovima unutar Malog grada, a u jednom delu su streličarske mete, kao i one bacačke, za sekire i koplјa. Te veštine će uz kratku obuku biti dostupne svakom ko se u njima želi da se oproba. Slikarske radionice, škole kaligrafije i heraldike, zanimlјive izložbe iz tih oblasti svojom igrom svetlosti i boja ispunjavaju prostor i vraćaju sjaj srednjovekovnih dvorova u Smederevsku tvrđavu.

Za drugi vikend, u planu je da, pod okrilјem mraka, uz svetlost vatre sa baklјi, bude odigrana igra vatre i mača. Igre sa vatrenim rekvizitima, borbe sa zapalјenim mačevima i blјuvanje vatre obeležiće kraj programa.

Cena ulaznice je 120 dinara. Deca do sedme godine ne plaćaju ulaz.

Exit mobile version