Rak dojke – Zabrinjavajući podaci: svaka osma žena u riziku oboljevanja

SMEDEREVO, 9. oktobar 2020 – Oktobar se kao međunarodni mesec borbe protiv raka dojke obeležava širom sveta, a Smederevo je tim povodom organizovalo tribinu na Gradskom trgu, koja je završena simboličnim puštanjem roze balona.

Kako se moglo čuti od doktorke Sonje Dunčić, opaka bolest je izlečiva u velikom procentu, ali samo ukoliko se u početnoj fazi konstatuje i primeni terapija.

– Rano uočavanje bolesti može da sačuva život. Na žalost, žene nam još uvek dolaze kada promene zahvate veliki deo dojke, u kasnom  stadijumu, i tada možemo da im pomognemo, ali je ishod neizvestan. Želimo da postignemo da svaka žena dolazi na redovan pregled, jer kada bolest otkrijemo ranoj fazi stopa izlečenja je veća od 90 posto –  kazala je doktorka Dunčić, apelujući na žene da vrše samopreglede, jer više od 60 odsto žena prvo samo pronađe promene na dojkama, ali i da dolaze na redovne preglede, na mamografije, naročito one starije od 45 godina, kako bi se bolest uočila na vreme.

Jer, podaci su zaista zastrašujući: statistički je svaka osma žena u riziku oboljevanja. U Smederevu je 2011. godine bilo, navela je podatke doktorka, 77 novootkrivenih karcinoma dojke, a od tog broja 16 žena je umrlo. Od 2015. godine, kada je započet skrining, svake godine se kod pedesetak žena otkrije rak dojke. Pregledi u mobilnom mamografu, koji je relativno često u Smederevu, kako je objasnila, jedan su od načina da se bolest na vreme uoči.

Foto: podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!