Počinje Evropsko prvenstvo za seniore u veslanju – danas kvalifikacije

POZNANJ, 9. oktobar 2020 – Poznanj će od danas do nedelje biti domaćin seniorskog Evropskog prvenstva, na kojem će se takmičiti više od 570 veslača i veslačica iz 31 zemlje. Na šampionatu Starog kontinenta učestvuje i Srbija, koju će naši takmičari predstavljati u pet posada – ženskom i muškom skifu, muškom sifu za lake veslače, kao i muškom dvojcu i dubl skulu. U timu Srbije je i Smederevac, Veselin Savić.

Danas pre podne na programu su kvalifikacione trke, u kojima prvi na regatnu stazu od naših veslača izlaze baš Veselin Savić i Viktor Pivač, koji u prvoj kvalifikacionoj grupi u dvojcu bez kormilara od 9 i 45 veslaju protiv reprezentativaca Belorusije, Danske, Hrvatske i Holandije. Prve tri posade obezbediće plasman u polufinala, dok će ostali ići u repesaž.

Potom će svoju bitku za polufinale voditi naš dubl skul, u kojem Aleksandar Filipović i Martin Mačković od 10 i 15, veslaju u drugoj kvalifikacionoj grupi uz selekcije Litvanije, Belorusije, Slovenije, Finske i Irske. U ovoj disciplini plasman u polufinale je obezbeđen za dve prvoplasirane posade, dok će ostali ići u repesaž.

Treći srpski čamac koji će startovati u kvalifikacijama u Poznanju je laki skif, u trci koja počinje u 10 i 35. Miloš Stanojević u prvoj kvalifikacionoj grupi za rivale ima veslače iz Hrvatske, Poljske, Češke, Mađarske i Švedske. Dva najbolja čamca idu u polufinala, ostali će se za to boriti kroz repesaž.

Zatim dolazi trenutak da i jedina dama u našem timu na ovom EP pokaže koliko je spremna – Jovana Arsić će u skifu, u drugoj kvalifikacionoj grupi, od 11 i 35 veslati protiv devojaka iz Nemačke, Holandije, Francuske i Irske za jedno od prva tri mesta, koja vode direktno u polufinale. Ostalim posadama sleduje repesaž, kroz koji će pokušati da obezbede plasman u nastavak takmičenja.

Poslednji od srpskih veslača koji će izaći na regatnu stazu u kvalifikacijama je Aleksandar Beđik, koji se takmiči u skifu. On će u četvrtoj grupi, čiji start je zakazan u 12 časova, za rivale imati reprezentativce Španije, Litvanije, Grčke i Danske. U ovoj disciplini konkurencija je žestoka i direktan plasman u polufinale obezbeđen je samo za prvoplasiranog, dok svi ostali prolaz u narednu rundu takmičenja moraju da traže kroz repesaž.

– Svi naši takmičari su zdravi i osećaju se dobro. Ulaze spremni u prve internacionalne takmičarske trke u sezoni i došli su u Poznanj da izveslaju najbolje što mogu. Dubl skul je nova, najmanje uveslana posada, ali i oni su tu da pokažu šta mogu. Mi smo imali interne regate, i kontrolne regate, ali nismo imali internacionalna takmičenja… Ali, tako je i sa ostalim veslačima i veslačicama na ovom Evropskom prvenstvu – nije realno praviti neka predviđanja i govoriti o nekim očekivanjima, ali je realno očekivati da naša ekipa pokaže koliko može u ovom trenutku – rekao je Aleksandar Ivković, koordinator za mušku i žensku seniorsku reprezentaciju.

Foto: VSS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!