Site icon podunavlje.info

Mateja Bačanin na „Gardijanovom“ spisku 60 najvećih talenata u svetu

LONDON/SMEDEREVO, 8. oktobar 2020 – Londonski „Gardijan“ svake godine pravi listu 60 najvećih mladih fudbalskih talenata na svetu, a na ovogodišnjoj, danas objavljenoj, našla su se dvojica igrača, sedmnaestogodišnjaka iz Srbije; Mateja Bačanin iz Crvene zvezde i Luka Cvetičanin iz Voždovca.

Nama je, po osnovu lokal-patriotizma, pogotovo zanimljiv ovaj prvi; Mateja Bačanin je rođen 22. septembra 2003. godine u Smederevu, fudbalsku karijeru počeo je u ovdašnjem FK Petlić, od prelaska u Crvenu zvezdu bio je član i mlađih selekcija – U16, U17, sada U18 tima, nedavno je potpisao novi profesionalni ugovor sa crveno-belima.

„Kada budete počeli da više čujete o ovom momku, moguće je da ćete, zbog  njegove pojave, čuti nadimak – zovu ga ’Zvezdin plavi Mesi’, a neki ga upoređuju i sa ikonom kluba -Robertom Prosinečkim. Bačanin ostavlja impresivan utisak, kako svojom pojavom tako i elegancijom. Dinamičan je ofanzivni vezista, koji je sa Zvezdom potpisao profesionalni ugovor sa 15 godina, uprkos interesovanju Barselone i Pari sen Žermena, kontroliše igru svojim svilenim dodirom. Vraća se da pokupi lopte, vrlo je dobar u distanciranju od igrača koji ga markira, kao i u kreiranju šansi, veštim driblinzima i ubitačnim pasovima. Prisutan je i u odbrani, njegove duge noge pomažu u situacijama kada treba da se oduzme lopta, tako da bi mogao da se koristi i u drugim ulogama. U UEFA Ligi šampiona za mlade je u uzrastu do 19 godina igrao sa jedva napunjenih 16, možda ove sezone debituje za prvi tim“, ovako opisuju u „Gardijanu“ mladog Bačanina.

Foto: The Guardian, printscreen, FK Crvena zvezda

Exit mobile version