Site icon podunavlje.info

Za Podunavski okrug 6.800 doza vakcina protiv sezonskog gripa

SMEDEREVO, 7. oktobar  2020 – Od strane Zavoda za javno zdravlјe u Požarevcu je domovima zdravlјa na teritoriji lokalnih samouprava Podunavskog upravnog okruga distribuirano je ukupno 6.800 doza vakcine. Domu zdravlјa u Smederevu dato je 4.000 doza, a za domove zdravlјa u Velikoj Plani i Smederevskoj Palanci ukupno 2800 doza vakcine.

Vakcine suza sve građane besplatne, a vakcinacija se sprovodi četvorovalentnom (sezonskom) vakcinom koja pored tipa A(H1N1) virusa gripa, sadrži tipove A(H3N2) i dva tipa B virusa u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Prema informacijama koje su dobijene od strane domova zdravlјa zaklјučno sa 6. oktobrom, protiv sezonskog gripa vakcinisano je u:

-Domu zdravlјa u Smederevu 3.396. osoba;
-Domu zdravlјa u Velikoj Plani 763. osobe;
-Domu zdravlјa u Smederevskoj Palanci 748. osoba.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je prošle nedelje, ranije nego prethodnih godina, kako bi se, kako je objašnjeno iz Ministarstva zdravlja, sprečio sudar korone i gripa.

Lekari apeluju da se iskoristi period mirnije epidemiološke situacije i da se vakcinišu svi kojima se to preporučuje, a to su hronični pacijenti i oni koji imaju udružene bolesti, trudnice, stariji građani, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare.

Exit mobile version