Site icon podunavlje.info

Između svetova – filmovi Rouga, Malika, Linča, Kronenberga i Hodorovskog 

SMEDEREVO,6. oktobar 2020 – „Između svetova – filmovi Rouga, Malika, Linča, Kronenberga i Hodorovskog“ naziv je tribine koja će biti održana ove srede u Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu. Gost je mr Dragan Dimčić, profesor na Katedri montaže na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Razgovor sa mr Draganom Dimčićem koji se studiozno bavio delima Nikolasa Rouga, Terensa Malika, Dejvida Linča, Dejvida Kronenberga i Alehandra Hodorovskog, uz inserte iz filmova i odgovarajući ilustrativni materijal uputiće posetioce tribine na perspektive preispitivanja sveta u kome živimo i statusa realnosti, na veze i odnose koji izmiču uzročno-posledičnom nizu na koji smo navikli i koji dobijaju smisao u višoj stvarnosti, na vizije novih evolutivnih mogućnosti čoveka, na portale i procepe koji omogućavaju susret sa začudnim i tajanstvenim ili košmarnim, na problem mogućnosti da sagledamo celinu u pokušajima da shvatimo život i svet…Program će ukazati na moći filmskog jezika u pogledu dočaravanja putovanja van granica prostora i vremena, do tačke prevladavanja naših podvojenosti, na traganje za vezama vidljivog i nevidljivog dela naše egzistencije, na uronjenost u element misterije i na filmske predstave puta duhovnog usavršavanja.

Mr Dragan Dimčić je kao montažer radio na filmovima „Zlatni bubreg“ (kratki igrani film u režiji Biljane Đurđević), na internacionalnom teatarskom projektu „On the way seeking…“ u režiji Irene Ristić, za koji je montirao video rad, kao i na multimedijalnom teatarskom projektu „Saga“ u režiji Irene Ristić za koji je takođe obavio montažu video rada. Kao asistent montaže radio je na dugometražnom filmu „Zajedno“ u režiji Mladena Matičevića. Autor je višemedijske instalacije „Bioskop za samca“, učesnik grupne izložbe „Višemedijska umetnost“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Bio je supervizor montaže dugometražnog igranog filma „Pretpostavka nevinosti“ u režiji Jelene Marković. Radio je montažu i režiju dokumentarnog koncertnog filma „Ah Ahilej – Live@REX”.  Autor je i found footage videa „Dramatik“. Koautor je praktikuma za laboratorijske vežbe iz predmeta Video produkcija, knjige eseja o Nikolasu Rougu, Dejvidu Kronenbergu, Terensu Maliku, Dejvidu Linču i Alehandru Hodorovskom „Između svetova“. Preveo je sa prof. Miodragom Medigovićem knjigu „Izabrani dublovi – filmski montažeri o filmskoj montaži“. Bavio se montažnim tehnikama u romanima Vilijama Barouza.

Početak tribine zakazan je za 19 sati. Ulaz je slobodan.

Exit mobile version