Site icon podunavlje.info

Slučaj mornara sa potonulog broda kod Smedereva ponovo aktuelizovan

1.  oktobar 2020 – Samohodni teretnjak „Beograd 10“ potonuo je kod Smedereva 2. novembra 2016. godine. U toj tragediji su dva člana posade izgubili živote, zapovednik Milan Brzaković i upravitelj mašine Nikola Kosovac. Od pogibije do današnjeg dana nije bilo odgovornih za ovu nesreću, podsećaju iz Udruženje profesionalnih lađara Srbije, ali se nadaju da će dopunskim nalazom veštaka biti korak bliže istini.

Naime, prvobitni izveštaj sudskog veštaka je izazvao čak i odbacivanje tužbe porodice stradalih 2019. godine, a sada, nakon četiri godine, naloženo je ponovno veštačenje tj. mišljenje za dopunski nalaz. Isti sudski veštak je odradio veštačenje, ovaj put odgovarajući na jasno definisana pitanja.

„U ovom ponovljenom veštačenju se jasno vide propusti na koje smo i mi od početka ukazivali“, tvrde iz Udruženja.

Da podsetimo, nakon samog potonuća mediji i nadležni organi su davali razne verzije događaja, od prvobitnog optuživanja posade za pijanstvo i nemar pa do krajnjeg nalaza da je za potonuće odgovoran “zamor materijala”.

„Mi smo se, kao Udruženje profesionalnih lađara Srbije, u saradnji sa porodicama stradalih članova posade, oglasili po ovom pitanju sa našom analizom i tumačenjem nemilog događaja, naglašavajući da brod ne može da bude star već samo ispravan ili neispravan. Od prvog dana naša pažnja je usmerena na loše održavanje i na, po našem mišljenju, loše odrađen pregled broda od strane Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, te olakom izdavanju dozvole za plovidbu. Ovi novonastali momenti u istrazi otvaraju mogućnost za pokretanje tužbe protiv odgovornih lica za ovaj nemili događaj te konačnom razrešenju ove tragedije, kako bi se ovakve i slične nezgode u budućnosti izbegle“, ukazuju iz UPLS-a.

„Za istrajnost da se ovaj slučaj do kraja iznese i dočeka pravdu zahvaljujemo se pre svega porodicama stradalih, svim članovima UPLS na svestranom trudu i zalaganju kao i novinarki ’Večernjih novosti’ iz Smedereva, gospođi Jeleni Ilić koja je od prvog dana profesionalno izveštavala o ovom slučaju.

Zbog onih koji su plovili, onih koji plove i onih koji se sa plovidbe nikada neće vratiti…“, rečenica je kojom se završava jučerašnja objava Upravnog odbora UPLS.

Foto: podunavlje.info©

Exit mobile version