Završen sedmi Teatar u Tvrđavi – Lepa Brena (prodžekt) pobedila i kišu

SMEDEREVO, 25. septembar 2020 – “Lepa Brena prodžekt” zatvorila je sedmo izdanje pozorišnog festivala Teatar u tvrđavi.

Mali grad Smederevske tvrđave bio je u bukvalnom smislu mali da primi sve poštovaoce pozorišta. Ili Bitef teatra. Ili Lepe Brene. Sasvim je svejedno, jer su nakon stotinak minuta druženja podno despotovog dvora svi izašli – zadovoljni. Publika, zato što je uživala u četiri izdanja Brene i njemu/njoj petom, a glumice i glumac u jedinstvenom kontaktu sa publikom, čak i po pljusku koji je potrajao dvadesetak minuta!

“Lepa Brena prodžekt” je, kao i sama Brena, simbol – nekadašnje zemlje, našeg odrastanja, otkrivanja seksualnosti. Priča koja, kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, svedoči o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama poslednje skoro četiri dekade ovih prostora, o njegovim društveno-političkim transformacijama, ponosu i bolu, o razočaranjima i nadi, i o nama samima.

“Kako je propala Jugoslavija, tako je propala i Lepa Brena”, čulo se u predstavi. Neko je ranije ocenio: “Zapravo nije predstava o Breni, već predstava o svima onima koji su se na ovim prostorima identifikovali kao Jugosloveni. Predstava o ljudima kojima su uzeli državu, a sada pokušavaju i sećanje, a šta je sećanje nego sastavni deo identiteta. Predstava o životima i snovima koji su se pretvorili u košmar, a potom razbili u paramparčad baš kao i SFRJ”.

Lepa Brena, odnosno pet izvođača na sceni koji su doživeli ovacije u Malom gradu Smederevske tvrđave, su: Jovana Gavrilović, Jasna Đuričić, Jelena Ilić, Tamara Krcunović, Ivan Marković.

Foto: Nenad Tepavčević Tepa

Skorašnji članci

error: Content is protected !!