Site icon podunavlje.info

Predić:  Pripreme za grejnu sezonu po planu, ne očekuje se korekcija cena

SMEDEREVO, 22. septembar 2020 – Sednica Upravnog odbora Poslovnog udruženja Toplane Srbije, na kojoj se razgovaralo o trenutnom stanju u toplanama i aktuelnoj energetskoj situaciji u Srbiji pred početak nove grejne sezone, održana je danas u Smederevu. Pored članova Upravnog odbora, koji čine predstavnici 15 gradova i direktora ovog udruženja Dejan Stojanović, prisustvovao  joj je i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Predić. On je izjavio danas da, prema informacijama kojima raspolaže ovo ministarstvo, na osnovu izveštaja koji su do sada dobijali od toplana, pripreme za predstojeću grejnu sezonu se odvijaju po planu, snabdevenost energentima je stabilno i ne očekuje korekcije cena.

Državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Predić

„Zato smo se i skupili danas u Smederevu, bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, da se i ovako ‘uživo’ vidimo i da proverimo kakva je situacija kod ovih najvećih toplana. Očekujem da je sve u redu, imamo nešto manje od mesec dana do zvaničnog početka grejne sezone. Uglavnom, mislim da je sve spremno. Na nivou Republike, snabdevenost energentima je stabilno, gasa ima dovoljno, mazuta, svih energenata ima dovoljno. Videćemo kako direktori razmišljaju o cenama, a što se nas u ministarstvu tiče, s obzirom da nije dolazilo do značajnih korekcija cena energenata,  koji su glavni element za formiranje cene, ne očekujemo da bi trebalo da dođe do korekcije cena, ali je poslednja reč na toplanama i lokalnim samoupravama koje, u krajnjoj liniji, to odobravaju.“

Direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović

„Po pravilu se na ovom sastanku informišemo u kojoj meri su završeni remontni radovi i u kojoj meri su potpisani ugovori za snabdevanje energentima za predstojeću grejnu sezonu. Kao što je rekao državni sekretar, situacija je uglavnom stabilna, nešto su u manjoj meri obavljeni remontni radovi zbog pandemije i svih ovih problema koje smo imali, ali to nisu nezavršeni poslovi koji mogu da ugroze  nastupajuću grejnu sezonu“ , kazao je direktor Poslovnog udruženja Toplane Srbije Dejan Stojanović.

Direktor JP Grejanje Smederevo Vladimir Kulagić rekao je da u ovom preduzeću privode kraju remontne aktivnosti i izrazio očekivanje da za desetak dana budu završene, kako bi sistem bio u funkciji i pre početka grejne sezone, ukoliko to budu zahtevali vremenski uslovi. On je dodao da će, iako je lokalnoj samoupravi dostavljen predlog za korekciju, najverovatnije biti zadržana ista cena za isporučenu toplotnu energiju. Rezervoari su, po njegovim rečima, puni i energenata na zalihama ima za prvih četiri do šest nedelja grejanja u Smederevu, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Exit mobile version