Istorija i ljubav – O filmu „Ime Naroda“ koji je zatvorio 3. Dunav film fest

SMEDEREVO, 18. septembar 2020 – Dunav film fest, filmski festival podunavskih zemalja, koji je treći put održan u Smederevu, u sredu uveče je zatvorio film „Ime Naroda“. Formalno je to učinio reditelj ovog filma Darko Bajić.

“Važno je da je Smederevo još jedan grad koji se pridružio mnogim festivalima u ovoj zemlji koji jednostavno rade na tome da budemo mnogo bliži, za razliku od poslednjih 5-6 meseci kada smo bili sami. Onda čak i filmovi koje smo gledali na malom ekranu, kod kuće, nisu mogli da nas razvesele. A, znate zašto… Mislim da sam i sam zavoleo film onog trenutka kad sam otišao u bioskop sa jednom prelepom devojkom, kada sam čekao da se ugase svetla, da krene film i da taj dodir stvori ljubav. Ne samo prema njoj, taj dodir je stvorio moju ljubav prema filmu. Želim vam da taj dodir sa filmom i taj dodir među vama, u stvari, bude jedan lep doživljaj koji ćete pamtiti. Ovo što se desilo je zaista fantastično”, kazao je pored ostalog Bajić, zvanično zatvarajući 3. DFF.

Bajić je objasnio da je njegov novi film istovremeno i istorijski spektakl i ljubavni film o jednoj ženi Milici, ćerki Svetozara Miletića, koja je, prema njegovim rečima, postala heroina u 19. veku, boreći se za ženska prava.

Svetozar Miletić je bio ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji i borac za ženska prava – Milica Miletić i njen suprug Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918.

Miletić je ostao upamćen i kao vlasnik, izdavač i urednik političkih novina “Zastava”, koje je pokrenuo 1866, a koje su godinama imale veliku ulogu među Srbima u Austro-Ugarskoj i koje je kasnije preuzela njegova ćerka Milica. Film je priča o njima i njihovoj borbi.

U glavnim ulogama su Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Andrija Kuzmanović i mlada Anja Pavićević. Igraju i Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković…

Deo ekipe, među kojima su bile Anja Pavićević, glumica, još na studijama, četvrta je godina FDU, u ulozi mlade Milice Miletić, kao i Ana Franić, u roli supruge Svetozara Miletića, poklonio se smederevskoj publici.

“Milica Miletić koju igram, kasnije Milica Miletić Tomić, jedna je hrabra žena koja je završila sve ono što je njen tata Svetozar počeo da radi. Žena koja je ispred svog vremena, borila se za ženska prava, za pravdu, za sve što je vredno na ovom svetu, zajedno sa njenim mužem Jašom Tomićem i na kraju je to uspela. Film je jedna ljubavna, porodična priča koja se provlači kroz politiku. Ta priča je svevremena i nadam se da žene nikad neće prestati da se bore. Malo ljudi znaju o istorijskim ličnostima, pa tako, nažalost, i o Milici Miletić, kao i o Svetozaru, malo je ko znao šta su uradili, šta su napravili i za šta su se oni borili, ali se nadam da će ovaj film to pokazati”, rekla je debitantkinja, Anja Pavićević.

Ana Franić, koja igra suprugu Svetozara Miletića i majku heroine Milice Miletić, rekla je da je za nju ovo vrlo značajan film.

“Prvo, zato što ponovo radim sa Darkom koji je moj, pre svega, prijatelj ali i reditelj sa kojim mnogo volim da radim i što me on, na neki način, ponovo vraća na srpski film, posle, Boga mi, 12 godina. Igram u ovom filmu, mi kažemo, ženu iz senke, ali svakako da bez nje takve ni njihova borba ne bi bila ista. Bez takvih roditelja, Milica ne bi bila žena ispred svog vremena, tako da oni jesu jedna specifična porodica za ono vreme, ali porodica gde stvarno, na pravi način, vidimo nekakvu ljubav, onu iskonsku, i kada postoji prekor i kada postoje problem ljubavi, nešto što ih povezuje. Svetozar i Anka su sahranili četvoro dece. Kada to prođete, a ostanete zajedno da živite, onda je to i više od ljubavi, onda to postaje jedna neraskidiva veza.”

Filmski festival podunavskih zemalja, 3. Dunav film fest je završen, kako kažu organizatori, punim jedrima idemo ka njegovom četvrtom izdanju.

Foto: N. Pavlović, podunavlje.info©

Skorašnji članci

error: Content is protected !!