Od idućeg ponedeljka do petka, na Teatru u Tvrđavi šest predstava

SMEDEREVO, 17. septembar 2020 – Sedmi pozorišni festival „Teatar u tvrđavi“ biće održan od 21. do 25. septembra u Malom gradu Smederevske tvrđave, a u programu, koji je revijalnog karaktera. ima šest predstava, od kojih je jedna za decu, saopšteno je danas.

Manifestacija će početi u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, gde će 21. septembra sa početkom u 18 sati, biti održana promocija knjige koja obuhvata komad Ane Đorđević „Smederevo 1941.“ i tekst Aleksandra Milosavlјevića „Stradanje glumaca SNP-a u Smederevu 1941.“ Pored autora, u predstavlјanju knjige će učestvovati i dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Milovan Filipović, dramski umetnik i direktor drame Srpkog narodnog pozorišta Novi Sad.

Pozorišni program „Teatra u tvrđavi“ počeće istog dana tom istom predstavom Srpskog narodnog pozorišta. Ova predstava posvećena je glumcima SNP-a nastradalim u eksploziji 5. juna 1941. godine. Autorka, Ana Đorđević, sudbine tragično nastradalih glumaca je povezala sa pitanjem o prirodi i uzroku nacizma i zla uopšte. Tretman teme koji nije dokumentaristički smisao eksplozije u Smederevu dovodi u vezu sa osećajem moći i nadmoći, a uverenje o sopstvenoj superiornosti sa pojavom nacizma i fašizma. A oni se, prema rečima autorke „rađaju na planu najintimnijeg života, ličnog, porodičnog, lјubavnog, i šire, kao zraci, i uvećavaju i umnožavaju i dovode do eksplozija koje masovno uništavaju živote“.

Glumci Šabačkog pozorišta igraće 22. septembra „Dva viteza iz Verone“ po delu Vilijama Šekspira a u režiji Mie Knežević. „Dva viteza iz Verone“ je jedna od prvih Šekspirovih komedija, u čijem centru su mladi lјudi, mučeni univerzalnim pitanjima koja sebi postavlјaju svi lјudi ovih godina, bez obzira na epohu u kojoj žive. Zalјublјivanja, putovanja, prijatelјstvo, obrazovanje i potraga za sopstvenim mestom u društvu koje se deli na vladare, sluge i sve one između čine zaplet ove komedije, ali ne i njenu osnovu temu. Nјena tema su dva lica vrline i dilema: koje je pravo? To je ono što „Dva viteza“ iz Verone čini aktuelnim, u svetu duplih aršina, relativizovanih vrednosti i takozvane post-istine.

Predstava u produkciji Bitef teatra M.I.R.A. u režiji Andraša Urbana na sceni u Smederevu biće izvedena 23. septembra, a u glumačkoj ekipi publika će imati priliku da vidi i našu istaknutu dramsku umetnicu Mirjanu Karanović. Predstava sa rečitim podnaslovom „To jest zašto vam je pozorište takvo – tužnovesela priča za široke narodne mase“ posvećena je Miri Trailović, izuzetnoj ličnosti pozorišnog, kulturnog i društvenog života i osnivaču Bitef teatra. Kroz predstavu su tematizovani progresivan odnos prema teatru, „stvaralački model teatra koji se suprotstavlјa osrednjosti koja nas okružuje“, kao i sama društvena stvarnost. Predstava nije namenjena licima mlađim od 18 godina.

Razigrana, vesela i poučna lutkarska predstava za decu „Tri praseta“ u izvođenju Kruševačkog pozorišta, prema čuvenom tekstu Hansa Kristijana Andersena, u režiji Zorana Lozančića, koji je ostavio značajan trag u stvaralaštvu za decu, na programu je 24. septembra.

Istog dana biće igrana predstava „Kako vam drago“, još jedna po komadu klasika Vilijama Šekspira, a u režiji renomiranog reditelјa Nikite Milivojevića. Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, Kruševačkog pozorišta i Nišvil džez teatarskog festivala. Romantična, pastoralna Šekspirova komedija, delo koje je Milivojević adaptirao, prati sudbinu dvoje zalјublјenih mladih, koji su proterani iz svojih domova. Kroz priču o sukobu zavađene braće i uz prisustvo komičnih obrta, Šekspir promoviše lјudske vrednosti poput bratske lјubavi, tolerancije i zajedništva, gde svaki problem biva prevaziđen, a negativni likovi se preobraze u dobre, najveličanstvenijom od svih čarolija – iskrenom lјubavlјu. Na duh ove predstave upućuju Šekspirove reči „Ceo svet je pozornica, gde lјudi svi glume; svak‘ se pojavi tu i ode, i odglumi u svom životu mnoge uloge.“

Festival će 25. septembra zatvoriti predstava Bitef teatra „Lepa Brena prodžekt“ po tekstu Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice, Slobodana Obradovića, Maje Pelević i Tanje Šlјivar, a prema ideji i u režiji Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević. Ova predstava kroz karijeru i figuru Lepe Brene govori o putevima kulturnih, ekonomskih, političkih, socijalističkih i postsocijalističkih transformacijama u jugoslovenskom prostoru, uklјučujući i raspad zemlјe, ali i njenu stidlјivu reinvenciju u kulturnom prostoru. Lepa Brena sagledana je kao simbol šoubiznisa, ali i nekadašnje zemlјe i veze društveno političkog konteksta sa ličnim istorijama, odrastanjem, iskustvom. Publika će na sceni moći da vidi pet Brena – Brenu Jugoslovenku, Brenu biznisa, Brenu graditelјstva, Brenu seksualnosti i Brenu pesme.

Pokrovitelј Teatra u tvrđavi je Grad Smederevo.

Predstave počinju u 20 sati, osim „Tri praseta“ koja počinje u 18 sati.

Cena ulaznica za svaku predstavu je 200 dinara, osim za predstavu „Tri praseta“ za koju je ulaz slobodan.

Prodajna mesta:

Bilet servis Centra za kulturu Smederevo

od 10.00 do 20.00 sati radnim danima

od 17.00 do 20.00 sati subotom i nedelјom

od 10.00 do 18.00 sati (od 21. do 25. septembra)

Na ulazu u Mali grad Smederevske tvrđave

od 18.30 do 20.00 sati (od 21. do 25. septembra)

Rezervacije na telefon: 026 4624815 i 064 8295345, ili na imejl adresu: centar@sdkultura.org.rsbiletarnica@sdkultura.org.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!