Poslednja runda pregovora o minimalnoj ceni rada za narednu godinu

13. septembar 2020 – Poslednja prilika da se postigne dogovor oko minimalca za 2021. je sednica Socijalno-ekonomskog saveta koja je zakazana za sutra, za 14. septembar. Zakon je jasan, on kaže da ako Socijalno-ekonomski savet ne donese odluku u roku od 15 dana od dana početka pregovora sa sindikatima, odluku o visini minimalne cene rada donosi Vlada Republike Srbije u roku od narednih 15 dana. Pri tome, takođe po zakonu, minimalna cena rada za narednu godinu mora da bude objavljena do 15. septembra tekuće godine.

U pregovorima o iznosu minimalca prvu reč su imali predstavnici sindikata, a njihov predlog bio je da minimalna cena bude jednaka iznosu minimalne potrošačke korpe koja je oko 37.000 dinara, što bi trebalo da bude povećanje za oko 23% za iduću godinu. Ministarstva finansija je pa reklo da se povećanje minimalne cene rada može kretati maksimalno u rasponu od 4% do 6%. Poslodavci su, tako je objavila njihova Unija, spremni da prihvate toliko povećanje uz predlog da se poveća i neoporezivi deo zarade tako da taj rast ne ugrožava poslovanje preduzeća, kao i da to prati smanjenje poreza i doprinosa.

Dakle, prilična je razlika od 23 do 4 odnosno 7 posto, što dogovor čini malo verovatnim, a onda stupa na snagu zakon koji, kako je rečno, obavezuje Vladu Srbije da „presudi“. Mali problem je što je Vlada praktično još od juna „tehnička“, tada joj je istekao mandat. To joj ipak nije smetalo da donosi mnoge odluke pa zašto ne bi i ovu, koja se tiče oko 350.000 radnika, jer je procena da oko 15% zaposlenih u Srbiji ne prima platu veću od minimalca. E sad, ako cela stvar „zapne“ i kod Vlade, tu je uvek predsednik Republike. Vučić je već najavio mogućnost da minimalna cena rada bude povećana za 2.000 dinara, odnosno za nepunih 7%. Pa da vidimo… Sutra, nakasnije prekosutra.

Foto/ilustracija: pixabay.com

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!