Site icon podunavlje.info

Večeras u Smederevu počinje treće izdanje Dunav Film Festa

SMEDEREVO, 11. septembar 2020 – Premijerom filma „Časovi persijskog“, reditelja Vadima Perelmana, večeras će biti  otvoren 3. Međunarodni festival podunavske kinematografije Dunav Film Fest. Festival će, kako i ranijih godina, imati projekcije na više lokacija u gradu, a trajaće do 16. septembra.

U glavnom programu biće prikazano deset filmova, od kojih će se sedam takmičiti za glavnu nagradu festivala „Dunavska Lađa“. Pored filma „Časovi persijskog“, u takmičarskom delu naći će se i „Šarlatan“ poljske rediteljke Agneške Holand, zatim film „Eden“ u kojem glavnu žensku ulogu igra hrvatska glumica Lana Barić i „Undine“, film koji je nagrađen na Belinskom festivalu ove godine.

Filmovi „Istina“ reditelja Koreede i „Greh“ Končalovskog biće prikazani u okviru glavnog programa u Malom gradu Smederevske tvrđave, kao specijalne projekcije.

I ove godine biće nastavljena tradicija prikazivanja u programu Klasika srpskog filma na trgu kod Karađorđevog duda, kao i najboljih evropskih hitova iz protekle godine na bristanu. Program Klasici srpskog filma, koji i ove godine u saradnji sa Avala Film Way donosi pet ostvarenja među kojima su „Marš na Drinu“ reditelja Žike Mitrovića, „Oktoberfest“ Dragana Kresoja, „Ciganka“ Nikole Tanhofera i drugi.

Dunav Film Fest će ove godine ponuditi publici i onlajn program koji organizuje u saradnji sa platformom Moj OFF. Programi koje će publika moći potpuno besplatno da pogleda su Novi Rumunski film i Best of Europe. Biće dostupno 11 filmskih ostvarenja među kojima su „Zviždači“ film koji je otvorio drugi Dunav Film Fest, „Nobadi“, „Plamena Jeres“ sa Donaldom Saderlandom u glavnoj ulozi i mnogi drugi. Filmovi na platfromi Moj Off biće dostupni od podneva u danu kada su najavljeni na sajtu www.mojoff.net.

Festival će svečano zatvoriti film „Ime Naroda“ reditelja Darka Bajića, 16. septembra u 19 i 30 u Malog gradu Smederevske tvrđave. U glavnim ulogama su s Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Andrija Kuzmanović.

Karte za filmove u Malom gradu Smederevske Tvrđave mogu se kupiti po ceni od 200 rsd za celo veče, dok su svi ostali programi besplatni. Celokupan program dostupan je na sajtu Centra za kulturu Smederevo www.sdkultura.org.rs, kao i na sajtu festivala www.dunavfilmfest.rs.

Exit mobile version