Dan pešačenja u subotu, PSK Čelik pripremio pet staza za Smederevce

SMEDEREVO, 9. septembar 2020 – Ministarstvo za omladinu i sport odredilo je da je 12. septembar ove godine Dan za pešačenje, a Planinarski savez Srbije i njegove članice da ga organizuju. Planinarski sportski klub Čelik je napravio program za Dan pešačenja u Smederevu, razradio varijante i odredio staze za pešačenje, od onih najkraće do najduže.

Program Dana pešačenja’ obuhvata  četiri osnovne varijante staza, kao i jednu stazu na obali Dunava, na šetalištu. Za sve staze predviđen je zajednički prostor za polazak i kao i prostor za cilј na kraju pešačenja. Polazak je iz parka na pristaništu , a cilј su prostorije Planinarskog sportskog kluba Čelik u Karađorđevoj 43.

STAZA A namenjena je za predškolski uzrast i slabije pokretna lica uklјučujući i invalide, sa ili bez pomagala. Od startne pozicije vodi uređenim stazama za šetnju pored Dunava, do kraja šetališta, iza ograde kod nekadašnje Stare železare. Povratak je istom trasom, a akcija se završava u prostorijama PSK Čelik. Dužina staze je 1.300 metara.

STAZA 1 Uzvodno pored Dunava do otvorenih terena za košarku, pa preko ulice pored TV Jerina stepeništem na Izletničku ulicu, kretanje asfaltom do Pohorske ulice, pa pored  strelišta sa pogledom na Dunav i nekadašnjeg SARTID-a, kretanje nasutim putem šlјunkom. Potom se ulazi u Ulicu Petra Dragojevića, takođe nasutu šlјunkom. Stazicom prolaz kroz šumu do Ulice Vladimira Nazora, njom sve do velike asfaltirane raskrsnice, gde se skreće  levo na putić pa stazu sa koje se vidi Ćir Antina česma, Ovo je kontrolna tačka 1 staza za Dan pešačenja, a ujedno je stanica za sve staze. Dalјe kretanje čas uskom stazicom, čas šumskim putem, pa opet stazicom do nasutog puta kojim se izlazi na Goričku, potom Goričkom do Narodnog Fronta i cilјa prostorija PSK Čelik. Dužina staze je 5 kilometara.

STAZA 2 je do Ćir Antine česme kao i za stazu 1. Potom malo napred pa na raskrsnici šumskog puta ide se desno na stazu kojom se pored vinograda izlazi na nasutu Tuzlansku ulicu. Zatim se skreće desno u Timočku ulicu, kojom se dolazi do kapije vile Obrenovića,  što je druga i ujedno poslednja tačka ove staze. Povratak je nasutim putem iznad imanja vile Obrenovića ulicama Gročanskom i Nevesinjskom do Goričke.  Potom, Goričkom i Narodnog Fronta do prostorija PSK Čelik. Dužina staze je 7,5 kilometara.

STAZA 3 Do vile Obrenovića isto kao staza 2. Potom se spušta na asfalt u Ulicu Bratstva i jedinstva, pa u Vojvođansku, koja je na početku pod asfaltom, a posle je nasuti put. Zatim, sledi Prizrenska i Gročanska. U Prizrenskoj je treća stanica česma Konstatinovića . Dužina staze je 9 kilometara.

STAZA 4 je namenjena onima koji vole duže da pešače jer je njena dužina 15 kilometara. Prvi deo je isti kao i za stazu 3. Onda se nasutim putem usmerava na najvišu kotu Smedereva – piramidu Pavlovicu na 219 metara nadmorske visine . Piramida je peta i poslednja terenska kontrolna tačka. Posle piramide nastavlјa se nasutim putem koji vodi ka Petrijevu, zatim nakon oko 600 metara ide se levo ka Petrijevskom potoku, pa nakon još oko 800 metara levo, putevima koji idu sa leve strane potoka i dolaze do Fočanske ulice. Putevi su uglavnom nasuti sem kada se uđe u šumu gde ima i visoke trave.  Nakon  2 kilometra pešačenja po ovakvom putu ide se  uzbrdo do Goričke u poziciji 400 metara pre zapisa. Potom Goričkom i Narodnog Fronta do prostorija PSK Čelik.

„Mi iz Čelika kao iskusni planinari, sa višedecenijskim iskustvom, na usluzi smo našem Smederevu ne samo za postavlјanje i obnavlјanje, već za održavanje staza , kao i za vođenje posetilaca koji bi želeli pešice da upoznaju naš kraj. Sa ovih staza moguće je videti lepih prizora, posebno ka Dunavu. Za vreme postojanja staze, članovi kluba, sa ili bez učesnika izvan našeg grada, bar jednom mesečno su bili prisutni na stazama za pešačenje“, napominju iz Čelika.

PLAN AKCIJE NA DAN PEŠAČENJA

9 do 9 i 30 okuplјanje učesnika na terenu predviđenom za start, u parku kod pristaništa.

9 i 30 otvaranje akcije;

9 i 40 polazak učesnika akcije na stazu 4;

9 i 45 polazak učesnika akcije na stazu 3;

9 i 50 polazak učesnika akcije na stazu 2;

9 i 55 polazak učesnika akcije na stazu 1;

10 sati – polazak učesnika akcije na stazu A.

Od 12 časova pristizanje učesnika akcije u prostorije Planinarskog sportskog kluba Čelik, druženje.

Čelik će stručno sa zvaničnim vodičima sprovesti akciju.  Svaka grupa, a grupe se formiraju po svakoj od staza, imaće vodiča na čelu kolone i člana Čelika koji će voditi brigu o začelјu.

„Mi u našem gradu po drugi put organizujemo ovu akciju i očekujemo da na pešačenje izvedemo više stotina građana, znatno više nego prethodne godine kada je bilo 199 učesnika. Iskustva od prethodne dve-tri godine ukazuju da je mnogo gradova to uspevalo, neki su imali i više hilјada. Nije nam cilј da se utrkujemo sa drugima, već da damo doprinos zdravlјu naših Smederevki i Smederevaca. Za ovo ne treba mnogo, samo dobra volјa, malo bolјe patike ili cipele za pešačenje, sportska odeća, mali ranac ili torba za vodu i ponešto lako za pojesti. To je tako malo da bi se pronašao razlog za eventualno neučestvovanje“, poručuju iz Čelika.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!