Crveni bedževi: Mesec za čist vazduh – letnja borba za zimsko zdravlje

SMEDEREVO, 2. septembra 2020 – U Smederevu od 15. avgusta do 15. septembra udruženje Pro.Tok21, kroz već poznatu inicijativu Crveni bedževi, sprovodi niz aktivnosti na ulicama Smedereva, navodi se u saopštenju ovog udruženja koje je stiglo na naš redakcijski mejl. Cilj je podsećanje građana da će kroz samo nekoliko meseci vazduh biti veoma nezdrav u Smederevu, a svi Smederevci mogu da daju svoj doprinos daljoj institucionalnoj borbi po ovom pitanju – potpisivanjem Deklaracije za čist vazduh.

Centralna ulična instalacija – Kocka čistog vazduha, nalazi se na Trgu i ulaskom u nju, svako može udahnuti svež pročišćen vazduh i pogleda animirani prikaz uvećanih pm čestica u toku zimskih meseci. Osvešćivanje građana ovim putem, i njihovo podsećanje na ovaj ekološki izazov koji preti svake grejne sezone, upotpunjen je štandovima za potpisivanje Deklaracija za čist vazduh.

Deklaracija za čist vazduh ističe stav građana da se zalažu za procese koji vode rešenju ovog problema, da zahtevaju što hitnije javno informisanje građana o stepenu zagađenja, kako bi se prevashodno uticalo na ključni segment borbe za čist vazduh – zaštitu zdravlja svih Smederevaca. Svojim potpisom na dnu ovako sročene Deklaracije svi građani učestvuju u daljoj institucionalnoj borbi za ispunjenje ovih zahteva, koju će nakon Meseca za čist vazduh dalje sporovoditi udruženje Pro.Tok21, koje i sprovodi sve ove aktivnosti, uz pomoć velikog broja građana i volontera, a kroz inicijativu Crveni bedževi.

Osim Kocke na Trgu, muzički izvođači različitih profila nastupaju na neupadljivim uličnim svirkama, na različitim lokacijama u gradu, u pratnji volontera i štandova za potpisivanje. Građani i ovde, umesto napojnice „uličnim sviračima“, mogu da potpišu Deklaraciju za čist vazduh.

Zajedničkim snagama, građani će pokušati da ostvare svoje ustavno pravo i prikupljenim potpisima ostvare cilj koji je ključan u daljoj borbi za čist vazduh u Smederevu: javno i pravoverno informisanje putem postavljenog Semafora zagađenja, navodi se u saopštenju.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!