Da to sam ja –  završetak serijala

SMEDEREVO, 30. avgust 2020 – Gde su vam one objave o mladim ljudima? Ovo i još nekoliko sličnih pitanja stiglo je proteklih dana na adresu našeg portala.

U martu smo pokrenuli serijal „Da, to sam ja“, predstavljanje mladih i u različitim oblastima uspešnih ljudi. Nismo čestito ni startovali, a zatekla nas je korona, vanredno stanje, policijski čas… Dominirale su neke druge teme, pa smo polako skupljali materijal i čekali da se situacija razbistri. Kako nas korona, i sve što je prati, nikako nije napuštala, morali smo da se prilagodimo, da improvizujemo. Radili su telefoni, mejlovi, skajp… Jednostavno, nismo hteli da kontaktom uživo izložimo riziku naše mlade sagovornike.

Od maja, kada je serijal zaista krenuo, do pre par nedelja, pokušali smo da vas upoznamo sa dvadesetak mladih ljudi koji su izuzetni u onom čime se bave, od uspeha u školi, preko sporta, umetnosti, do inovacija i biznisa. Svoje mesto u serijalu su imali i oni koji su se, svako na svoj način, hrabro i nesebično angažovali tokom trajanja najžešće borbe protiv korona virusa. Svako od njih je za primer. To nam je bila namera, da pokažemo da među decom i omladinom ima više onih koji treba da posluže za ugled, pre svega drugim mladima Da pokažu da radom, talentom i posvećenošću može da se napravi nešto u životu, da razne starlete i problematični likovi, koji dominiraju medijima, nisu ti na koje treba da se ugledaju, da u njihovoj generaciji ima nekih koji su mnogo, mnogo bolji primer.

Čitav projekat je urađen uz pomoć lokalne samouprave, kroz sufinasiranje, jer i ovo što sada čitate, verovali ili ne, nešto košta. Internet nas je navikao na svaku vrstu informacija, koje do nas stižu besplatno. Naizgled. Ipak, da bi se ma šta slično pojavilo na netu, to nešto košta – onoga ko to pravi. Čak i da zanemarimo trud, ljudski angažman neophodan da se kakav sadržaj uradi, ima tu nekih materijalnih troškova koji su neizbežni. Zbog toga smo zahvalni gradu Smederevu što nam je pomogao da ovaj serijal realizujemo, a sudeći po vašim reakcijama, broju poseta, nezaobilaznih lajkova, kao mere stvari na društvenim mrežama, ostvarili smo prvotnu nameru; da propagiramo lepu, pametnu i uspešnu mladost.

Nažalost, sve ima svoj kraj, pa tako i ovaj serijal. Isprekidan koronom, potrajao je čak i više nego što smo planirali. Ovo, naravno, ne znači da se nećemo više baviti tom temom, da nećemo davati prostor, i posledični publicitet, deci i mladima za koje mislimo da zavređuju da se o njima govori i piše, da s onim što rade treba da upoznamo širu javnost, jer nije dovoljno da za njihove rezultate i uspehe znaju samo njihove porodice, bliža i dalja rodbina, školski drugovi, kolege, komšiluk…  Ne, biće sigurno još toga, pošto smo se, radeći ovu seriju tekstova, uverili da takvih ima. Baš ima. Jedino što to sada neće biti u „redovnim dozama“, svake nedelje po jedan, niti će biti pod istom „firmom“, kakav je bio ovaj naslov „Da, to sam ja“.

Projekat „Da, to sam ja – promocija uspeha dece i mladih u Smederevu“ je sufinansiran iz budžeta Grada Smedereva, a stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!