Vasko Bračinac iz JK Smederevo sveukupni pobednik 2. Šalinačkog kupa

SMEDEREVO, 29. avgust 2020 – Jedriličarski klub Smederevo, uz podršku lokalne samouprave, organizovao je danas na Šalinačkom jezeru regatu u klasi Optimist za jedriličare/početnike (7+) iz nekoliko gradova Srbije. Osim mališana iz Jedriličarskog kluba Smederevo i Brodarskog kluba Metalac iz Smedereva, na regatnom polju su bila i deca iz Jedriličarskog kluba Panonija iz Bele Crkve i Jedriličarskog kluba Golubac, uz stručni nadzor predsednika Regatnog odbora i glavnog sudije Dragana Kneževića.

Pobednici današnjeg takmičenja su Dragana Perić iz Jedriličarskog kluba Golubac, u kategoriji stariji početnici, dok je kod apsolutnih početnika najuspešniji bio Vasko Bračinac iz Jedriličarskog kluba Smederevo, koji je u direktnom duelu odneo i sveukupni pobednički pehar Šalinačkog kupa 2020. u jedrenju.

“Regata je opravdala očekivanja, sudeći prema utiscima gostiju, sa vremenskim uslovima koji se samo mogu poželeti (sunce i vetar).  Zamišljena je kao završnica letnjih škola jedrenja i prva međuklupska trka za mališane iz čitave Srbije, pod nazivom ‘Šalinački kup’. Organizovana je drugi put na lokaciji Šalinačkog jezera, a od ove godine se nalazi u zvaničnom kalendaru takmičenja Jedriličarskog saveza Srbije”, rekao je predsednik kluba-domaćina Željko Vučković, zahvalivši se svim učesnicima na dolasku i gostima, pre svih Miljanu Popoviću, novom predsedniku Veslačkog saveza Srbije iz Smedereva i Saši Branešcu, članu Gradskog veća resorno zaduženom za sport, koji je otvorio ovu jedinstvenu sportsku manifestaciju i podelio priznanja najuspešnijim mališanima.

Inače, ovo takmičenje je specifično po tome što se žrebom određuju učesnici za nadmetanje u dva broda – “match race”, uz direktne eliminacije, u dve kategorije najmlađih jedriličara – apsolutni početnici koji su ove godine počeli da jedre i godinu dana starije kolege. Inače, ova jedriličarska regata je jedina koja je održana u Srbiji tokom avgusta, uz striktno poštovanje svih epidemioloških mera i uz prisustvo lekarske ekipe koja je izvršila pregled svih takmičara po preporukama Kriznog štaba Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Jedriličarskog saveza Srbije.

Nakon proglašenja najuspešnijih na regatnom polju, Jedriličarski klub Smederevo je uz pomoć smederevskih ustanova u kulturi i uz stručnu asistenciju Gordane Paunović, višeg kustosa paleontologa u Muzeju u Smederevu, mališanima i članovima njihovih ekipa upriličio posetu Smederevskoj tvrđavi, a zahvaljujući prijateljima Kluba i poljoprivrednim proizvođačima, deci i ostalim gostima ovog nesvakidašnjeg sportskog događaja predstavljeni su voćarski proizvodi smederevskog kraja.

 

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!