Dr Kon: I dalje bez svadbi, proslava, većih okupljanja, rada noćnih klubova…

Rts.rs, 29. avgust 2020 – Najnovije ublažavanje mera u borbi protiv epidemije korona virusa još ne znači da je sve dopušteno, virus je i dalje tu, teško da ćemo uopšte doći do nule, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon, gostujući jutros u programu RTS-a.

On smatra da će biti povećanja brojeva posle određenog popuštanja mera, naglašavajući da ni u kom slučaju nije dozvolјen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.

Ako neko hoće da obleženi venčanje, može to da uradi sa brojem do 30 lјudi, ali mora da odloži veselјe jer je situacija takva.

Kon je napomenuo da su juče na Kriznom štabu odbijeni svi zahtevi i da se spinuje da je reč o naglom popuštanju mera. Ponavlјa da noćni klubovi ni u kom slučaju ne bi smeli da rade.

Ističe da su zabranjena okuplјanja više od 30 lјudi, a samim tim indirektno i proslave i da to moraju da shvate i organi koji sprovode inspekciju i kontrolu.

Kon je upozorio da u kafićima i restoranima mora da se poštuje mera distance, da svaki sto mora da ima svoje dezinfekciono sredstvo. Ako se to ne poštuje, opet hrlimo ka ponovno širenju virusa, a to jedva uspevamo da spustimo posle mesec dana, kaže Kon.

„Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo“, rekao je Kon i dodao: „Apelujem na organe kontrole da rade svoj posao sada više nego ikad“.

Foto/ilustracija: RTS printscreen

Skorašnji članci

error: Content is protected !!