Počinju pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji za narednu godinu

25. avgust 2020 – Danas zvanično počinju pregovori članova Socijalno-ekonomsko saveta o visini minimalne zarade narednoj godini. Kao i obično, to je pred kraj avgusta, a uoči početka školske godine, nabavke zimnice, ogreva… Za poslodavce, kao i obično, nema prostora za povećanje, reprezentativni sindikati traže 37.000 dinara, što je u odnosu na sadašnji minimalac više za četvrtinu, iako znaju da je to u domenu bajki. To je cena potrošačke korpe, onako kako je izračunavaju statističari, a poznato je da je novom metodologijom korpa prilično osakaćena, da je iz nje štošta povađeno.

Sve se ovo događa u periodu dok Srbija još nema Vladu, pa sve i da se dogovore pregovarački timovi Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost, Unije poslodavaca Srbije i Ministarstva za rad, pitanje je kakav će ekonomski program nove Vlade biti i koliko će se tako dogovoren minimalac u njega uklapati. Da ne govorimo o tome da niko ne zna šta će biti sa svetskom ekonomijom, da posledice pandemije na privredu niko ne može da predvidi, u svetu pa ni kod nas.

Zbog toga je iz ASNS stigao zahtev za a tromesečni  moratorijum na utvrđivanje minimalne cene rada kako bi se dala šansa od sto dana novoj Vladi, videlo u kom se pravcu kreće epidemija, sagledala kretanja i posledice i omogućilo da se sistematski i sveobuhvatno, u uslovima permanentne krize, sagledaju  svi aspekti i ekonomski i socijalni i na bazi egzaktnih parametara utvrdi ravnotežna minimalna cena rada koju bi realna ekonomija mogla da isplati, ali i koja bi omogućila pristojnu zaradu i pristojan život radnicima Srbije.

Da li će ovaj predlog biti usvojen – ostaje da se vidi.

U međuvremenu, da podsetimo da je od 1. januara u koverti koju primaju radnici u Srbiji koji rade za minimalnu zaradu – a procenjuje se da ih je oko 350.000 – 30.022 dinara.

Foto/ilustracija: pixabay.com

Skorašnji članci

error: Content is protected !!