Najzad uklonjen opasni otpad odbačen i napušten u ataru sela Lugavčina 

BEOGRAD/LUGAVČINA, 25. avgust 2020 – Ministarstvo zaštite životne sredine je, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, nakon preduzimanja svih zakonom propisanih mera i procedura, uklonilo i zbrinulo oko šest tona opasnog otpada koji je bio nepropisno odložen na lokaciji u ataru sela Lugavčina kod Smedereva, a prema zahtevu Osnovnog javnog tužilaštva Smederevo, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Ministarstvo je ovom prilikom izostavilo da napomene da je odbačeni i napušteni opasni otpad bio tamo, nedaleko Velike Morave, još od septembra prošle godine, o čemu ste mogli da čitate i na stranicama ovog portala. Sve to vreme, taj otpad, u 34 bureta, čuvala je policija. Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je još u februaru da, u saradnji sa MUP-om i tužilaštvom, “sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada, koji je pronađen u ataru sela Lugavčina, na teritoriji Smedereva“.

Otpad napokon jeste uklonjen, ali se to dogodilo, po svemu sudeći, tek nakon što su „Novosti“ prošlog petka podsetile na ovaj ekološki problem.

Podsećamo i da je republički inspektor za zaštitu životne sredine, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora, izdao rešenje o zakonskoj obavezi da osumnjičenog M. P. iz okoline Jagodine ukloni opasni otpad, i protiv njega podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka još prošle godine. Isti inspektor je protiv istog fizičkog lica podneo i prijavu za pokretanje prekršajnog postupka, zbog neizvršenja rešenja, navodi se u današnjem saopštenju, ali je, izgleda, trebalo da mediji pokrenu ovo pitanje da bi opasni organ, organskog porekla, bio najzad uklonjen.

Foto/prinstcreen N1
http://rs.n1info.com/Vesti/a572567/Opasan-otpad-mesecima-na-njivi-kod-Smedereva-ministarstvo-cuti.html

Skorašnji članci

error: Content is protected !!