Site icon podunavlje.info

Unija sindikata prosvetnih radnika traži odlaganje početka školske godine

BEOGRAD, 23. avgust 2020 – Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saglasio se da se od prosvetnih vlasti zahteva odlaganje početka nove školske godine za najmanje dve nedelje, iz nekoliko razloga. Pre svega, lokalne samouprave nemaju novca da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za prijem stotina hiljada učenika i nastavnika.

Sistem nije našao način, kako se navodi u saopštenju, da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa. Zahtevamo da oni rade od kuće i za to tražimo pomoć i podršku stručnog dela Kriznog štaba. Pri tome, škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe.

Nejasne su procedure nakon mogućeg zaražavanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca, za predložene modele nastave.

Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je mudrije učiniti dodatne napore da se makar nešto sa gornjeg spiska reši. U suprotnom, kako se navodi u saopštenju, čeka nas početak školske godine koji će ubrzo biti i kraj jer u haotičnoj situaciji koju diktira, kako korona, tako i Ministarstvo prosvete, bez jasnih uputstava, sa manjkom prostora, velikim brojem učenika u odeljenju i velikim brojem inficiranih u Srbiji, skoro je nemoguće 1. septembra obezbediti zdravstveno bezbedan školski ambijent.

Exit mobile version