Site icon podunavlje.info

Protest zbog zagađenja na Dunavskom keju u Smederevu – Za svu decu

SMEDEREVO, 22. avgust 2020 – Protest zbog zagađenja vazduha i životne sredine uopšte, koje je eskaliralo proteklih nedelja, kako je objašnjeno iz kompanije HBIS, „zbog nove rude“, a koji je čim je zakazan izazvao brojne reakcije vlasti, danas je održan na Dunavskom keju u Smederevu. Okupili su se brojni aktivisti za zaštitu životne sredine iz svih krajeva Srbije, a bilo je i ponešto Smederevaca.

Prvi se skupu obratio Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

– Niko nije jači od ujedinjenih građana, od ovog naroda. To su pokazali studenti kada su svojim okupljanjem poništili odluku o iseljavanju iz domova, građani kada su svojim izlaskom na ulice sprečili ponovno zatvaranje u kuće. Ko god bio vlast, i ko god sutra bio vlast, moraće da sluša građane, jer ćemo braniti svaku česticu vazduha, svaku kap reke, svaki cvet, svako drvo i svaki park u Srbiji – kazao je između ostalog Manojlović.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta Odbranimo reke Stare planine svoj govor je počeo obraćanjem ambasadorki Kine u Srbiji, najavivši da sledeće okupljanje lako može da bude pred ambasadom ove zemlje u Beogradu ako se ništa ne promeni.

– Poručite vašim drugovima iz Centralnog komiteta komunističke partije Kine da u Srbiji vaše firme truju ljude koji žive u Smederevu i u Boru. Onima koji su odgovorni, koji su dopustili da se to dešava u Srbiji, poručujem da će im se Rakita desiti na svakom mestu gde truju decu. Tri godine smo se lomili po gudurama Stare planine i uspeli smo. Političke stranke su pokazale da nemaju sposobnost da se bave ovim pitanjem. Jedini način da se nešto promeni u našoj zemlji je građanski aktivizam – rekao je okupljenima Jovanović.

Irena Živković, aktivistkinja iz Bora,  grada koji takođe ima muku sa kineskim investitorima, zamolila je okupljene da se ne dele, ni na političke stranke, aktiviste i građane, jer svi imaju isti problem.

– Oni se samo našeg zajedništva boje. Ne znam šta vi imate ovde u Smederevu, ali mi u Boru imamo sumpor dioksid, arsen, kadmijum, olovo, živu, odskora i nikl u vazduhu. Nijedan od tih hemijskih elemenata neće pitati za vaše članske karte, neće pitati za vaša uverenja, vaše stavove. Ući će u naše organizme, kroz godine izaći kao astma, kao rak, kao leukemija. Ako nam nije stalo do naših sopstvenih života, trebalo bi da nam je stalo do naše dece, naših potomaka, jer će nešto od toga ostati i u našem genetskom nizu. Ovo je naša zajednička stvar, trebalo bi da nas je ovde milion, jer nema crvene linije koja je nacrtana oko Smedereva pa da vazduh ne može da ode, zagađenje vazduha u Boru se očitava u centru Beograda, kamoli iz Smedereva.  Da li treba da biramo da li će nam deca biti sita ili zdrava? Da li je to izbor dostojan čoveka – zapitala je Živkovićeva.

– Ovo nije za našu decu nego za svu decu – kazao je Nikola Kolja Krstić iz Pokreta Tvrđava, podižući transparent koji je bio na obodu improvizovane bine.

– Možemo da pričamo o svemu, ali ne i o tome da zdravlje naše dece bude ugroženo zbog profita nekog stranog investitora. Pitaju me ko je organizator protesta. Nisam ja. Ja sam samo prijavio skup, potpisao. Organizator je onaj ko nam baca čeličnu prašinu, čelične opiljke na glavu, onaj zbog koga ne možemo da dišemo i moramo da zatvaramo prozore, onaj koji nas tera da dišemo na škrge; kompanija HBIS i ova država koja im dopušta da krše zakone. Čist vazduh je elementarno ljudsko pravo, minimalni uslov da živimo zdravo. Mi ovde nismo politički instruisani, nismo ni u čijoj službi, mi smo samo građani koji se bore za svoj život – kazao je Krstić, podsetivši da je broj slučaja kancera u Smederevu povećan u poslednjih deset godina povećan na godišnjem nivou više od dva i po puta.

Među okupljenima je bila i Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, ali se nije obraćala skupu, samo je popričala sa prisutnim aktivistima raznih ekoloških organizacija iz cele Srbije koji su danas bili na Dunavskom keju, u Staroj luci kako Smederevci ovaj deo zovu, došli da protestuju protiv zagađenja zajedno sa građanima Smedereva.

Okupljeni su se na kraju uputili ka dizalici koja istovara rudu i koks za potrebe kinske kompanije u Smederevu, da bi je simbolično blokirali. Oko dizalice su postavili traku, jer je to, kako je Nikola Krstić rekao, „pravo mesto zločina“, najavivši privatne tužbe prema kineskoj kompaniji ukoliko se ništa ne promeni.

Foto: podunavlje.info©

Exit mobile version