APR: Smederevo u drugoj, Palanka i Plana trećoj grupi po razvijenosti

BEOGRAD, 21. avgust 2020 – Agencija za privredne registre Srbije je objavila mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja. Po toj mapi Smederevo spada u drugu grupu po razvijenosti, 80 do 100 posto republičkog proseka, a Smederevska Palanka i Velika Plana u treću grupu – 60 do 80 posto republičkog proseka.

Na mapi su, osim opštih informacija, dostupni i podaci o privrednom razvoju i privrednim potencijalima, ali i o ulaganjima države, sve sa polugodišnjim podacima za tekuću i tri prethodne godine, za oblasti, kao i za svaki pojedinačni grad ili opštinu. Tu su i podaci o broju zaposlenih i nezaposlenih, kao i kvalifikaciona struktura nezaposlenog stanovništva.

Informacije prikazane na mapi predstavlјaju koristan izvor informacija za potencijalne investitore, kojima je u interesu da, pre ulaganja na određenoj teritoriji pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije, počev od veličine, broja stanovnika, kvalifikacione strukture nezaposlenih, kao i druge elemente razvoja teritorije s jedne strane, ali i za subjekte regionalnog razvoja u procesu donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, usmerenim na jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji, a sve u cilјu smanjivanja regionalnih neravnomernosti razvoja, s druge strane, navode iz APR-a.

Inače, korisnicima su na mapi dostupni svi objavlјeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa.

 

Skorašnji članci

error: Content is protected !!