Pohranjenje i digitalizovane fotografije Milana Jovanovića Stojimirovića

SMEDEREVO, 21. avgust 2020 – Istorijski arhiv u Smederevu objavio je da je okončano skeniranje fotografija iz Ličnog fonda Milana Jovanovića Stojimirovića. Izrađeni su listići kartotečkog inventara zbirke fotografija u standardnoj i u elektronskoj formi, fotografije su signirane, pečatirane i pohranjene u specijalne pergaminske vrećice, a zatim u arhivske kutije na trajno čuvanje.

Digitalizovanje arhivske građe predstavlјa meru zaštite, ali i njeno pretvaranje u oblike dostupnije potencijalnim istraživačima, napominju iz Istorijskog arhiva u Smederevu.

Milan Jovanović Stojimirović (1898-1966)  bio je srpski novinar, narodni poslanik, diplomata, upravnik Arhiva Srbije, prevodilac, hroničar i kolekcionar istorijskih i umetničkih predmeta.

Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine, proglašen je za narodnog neprijatelјa i konfiskovana mu je skoro celokupna imovina u Beogradu i Smederevu. Osuđen je na petnaest godina robije, posle sedam i po je izašao zatvora u Sremskoj Mitrovici.

U Stojimirovićevoj kući je od 1959. do 1972. godine bio smešten Muzej u Smederevu. Testamentom je zaveštao Muzeju u Smederevu umetnički legat, rukopisnu zaostavštinu i prepisku dobila je Matica srpska, a nekoliko hilјada knjiga Biblioteka u Smederevu.

Skorašnji članci