Počelo prijavljivanje za program zapošljavanja „Moja prva plata“

17. avgust 2020 – Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je danas javni poziv  za realizaciju programa „Moja prva plata“ kojim su bliže definisati uslovi učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih. U program je planirano uključivanje 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, koji su bez radnog iskustva i nalaze se na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program „Moja prva plata“ se realizuje bez zasnivanja radnog odnosa u trajanju od 9 meseci, sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, a prioritet za uključivanje u program imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih opština, u skladu sa propisom Vlade Republike Srbije o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 20.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou.

Nacionalna služba za zapošljavanje takođe, uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

Mladi, do 30 godina, koji bi da steknu praksu na ovaj način moći će da konkurišu od 1. do 15. oktobra.

Firme će za program moći da apliciraju preko sajta „Moja prva plata“ od danas do 25. septembra.

Pravo učešća u realizaciji programa može da ostvari poslodavac koji ispunjava sledeće uslove:

– ima sedište na teritoriji Republike Srbije; – izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima;

– u poslednjih šest meseci nije bio duže od 30 dana neprekidno evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije;

– izmirio ranije ugovorne i druge obaveze prema Nacionalnoj službi, osim za obaveze čija je realizacija u toku, pod uslovom da iste redovno izmiruje; – ima zaposlenog mentora zaduženog za osposoblјavanje lica;

– ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za osposoblјavanje lica, odnosno da radni prostor, tehnička sredstva i oprema po funkcionalnosti odgovaraju broju lica koja se osposoblјavaju, kao i da obezbedi sve uslove u skladu sa propisima o bezbednosti i zaštiti na radu.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!