Site icon podunavlje.info

Roditelji odlučuju da li će deca u školu, ne moraju da pravdaju izostanke

12. avgust 2020 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević objasnio je kako bi trebalo da izgleda nastava u školama, koja je planirano da počne 1. septembra. Ono što je izvesno, i osnovci i srednjoškolci će imati mogućnost da se opredele za onlajn nastavu. Naime, ukoliko, zbog straha od koronavirusa, roditelјi na početku školske godine ne žele da decu šalјu u školu, to neće morati da pravdaju, kaže ministar prosvete. Pa ipak…

– Pošli smo od toga da ne očekujemo vanredno stanje, kada su, kao u prvom talasu, roditelji dece do 12 godina bili kod kuće. Više od 22 odsto je roditelja dece do 12 godina, što je dovoljan razlog da mlađi osnovci na neki način treba da krenu na nastavu, objasnio je ministar.

On je precizirao da od 1.192 osnovne škole, 543 njih ili 45 odsto, ne mora da se deli, dodavši da će časovi trajati 30 minuta, da će đaci od prvog do četvrtog razreda imati po četiri časa, između časova planirani su petominutni odmori, a nakon drugog časa odmor od 15 minuta.

Nakon svakog bloka nastave, kako je naglasio, učionice moraju da se dezinfikuju, po preporukama koje su pripremili epidemiolozi.

Ministar je ocenio da je najlošiji model nastave na daljinu, jer nema kontakata, kao i da su sva prelazna rešenja bolja od učenja na daljinu.

On je najavio da školama stiže uputstvo o nastavi od septembra, navodeći da će od 14 časova u školu ići stariji osnovci i da će škole same određivati da li će organizovati, na primer, peti i šesti razred ili sedmi i osmi ili od petog do osmog i slično.

Petaci, šestaci i sedmaci će imati po pet časova u septembru, a osmaci šest časova. Ipak, taj raspored može i da se modifikuje na osnovu dobijenih nedeljnih izveštaja, pa će se praviti dodatni modeli.

Prema Šarčevićevim rečima, roditelji će moći da se opredele tokom septembra da li će deca isključivo pratiti nastavu onlajn, ali će za ocenjivanje biti obavezno da dođu u školu.

Šarčević je ukazao na to da neće biti kabinetske nastave, već će deca biti stacionirana u određenim učionicama, fizičko vaspitanje će biti prilagođeno, s tim što će se od 1. septembra mnogo više govoriti o samoj epidemiji u školama.

Roditelji će sa razrednim starešinom komunicirati onlajn, dodao je ministar i naveo da će 31. avgusta, u popodnevnim časovima, roditelji čija su deca prvi i peti osnovne škole, kao i prvi srednje škole, morati na kratko da se pojave u školi, kako bi se upoznali sa razrednim starešinama.

Na srednje škole može da se primeni nekoliko modela, a osnovni model je da rade nedeljno, s tim što će one raspoređivati grupe u zavisnosti od programa, objasnio je on i i kao primer naveo da deca koja pohađaju medicinsku školu neće morati da idu na praksu.

Šarčević je napomenuo da će onlajn nastava od petog do osmog razreda biti pre podne, a za srednje popodne, kao i da će svi sadržaji moći da se nađu na RTS Planeti, a biće im dostupan i skraćeni čas koji će moći roditelji sa decom da premotaju i pogledaju.

On je preneo da su u toku razgovori sa univerzitetima o načinu organizacije predavanja u predstojećoj akademskoj godini i konačan dogovor očekuje se u ponedeljak, 17. avgusta.

Prema njegovim rečima, vežbe na fakultetima će biti realizovane uživo, a detalji rada fakulteta biće poznati nakon sastanka sa predstavnicima svih rektorata.

Epidemiolog Predrag Kon poručio je da je rizik polaska u školu nešto što treba maksimalno smanjiti, a to se može postići neprekidnim nošenjem maski.

Kon je, odgovarajući na pitanje da li je obavezno nošenje maske tokom celog boravka u školi, ukazao na to da postoji iskustvo o tome šta znači nošenje maski i koliko to može biti efikasno, te smanjiti prenošenje virusa.

– Pre odlaska u školu roditelj treba da bude saradnik i decu ne šalje u školu ako imaju temperaturu, respiratorne probleme i slično. Kada dođe u školu, dete mora da nosi masku i odlazi do klupe. Pre nego što uđe u učionicu treba da opere ruke. Preporučujemo da se maska nosi neprekidno, jer je to najbezbednije. Ali kada dođe do klupe, za vreme slušanja časa, može da odloži masku, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, struka smatra da je najbolje da se neprekidno nosi maska, ali dozvoljava mogućnost da, kada je dete u svojoj klupi, masku odloži.

Ukoliko dete počne da odgovara odmah mora da stavi masku, što važi i kada izlazi iz učionice, bilo da je u holu, toaletu ili drugom mestu, naveo je on i naglasio da tokom leta svi prozori treba da budu otvoreni.

– Kolektivni sportovi, kako je istakao, ne mogu biti tolerisani, te će se fizičko vaspitanje održavati uz potrebnu distancu. Takođe nam je poznato i da pevanje može da poveća izlučivanje virusa i u tom smislu, prilikom časa muzičkog nema pevanja u horu, kao ni skandiranja i navijanja u nekom sportu, podvukao je Kon.

On je najavio da će o tome nastavnicima biti organizovan poseban vebinar, i istovremeno ocenio da bi bilo dobro da roditelji svoju decu pripreme za nove uslove u školi.

Foto: N1 printscreen

 

Exit mobile version