Site icon podunavlje.info

Đušina ulica – Skadar usred Smedereva najzad i zvanično završen

SMEDEREVO 12. avgust 2020 – „Obaveštavaju se građani da su završeni radovi u okviru Projekta rekonstrukcije Ulice vojvode Đuše u Smederevu, koju su na inicijativu Grada Smedereva i Saveta za bezbednost saobraćaja grada Smedereva finansirali Ministarstvo privrede Republike Srbije i Grad Smederevo u okviru Projekta ‘Gradimo zajedno’“ – glasi obaveštenje danas objavljeno na zvaničnom sajtu Grada Smedereva..

“Dana 10. avgusta 2020. godine izvršena je primopredaja radova na rekonstrukciji ulice između izvođača radova i naručioca i investitora”, navodi se dalje u saopštenju.

Projekat rekonstrukcije, podsetimo, izradilo je Javno preuzeće Urbanizam Smederevo pretprošle, a početkom prošle godine je Ministarstvo privrede, u okviru svog godišnjeg poziva za učešće u projektu “Gradimo zajedno“, odobrilo sredstva za sufinansiranje radova na rekonstrukciji. Nakon sprovedenog  izbora izvođača radova od strane Ministarstva, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je 7. maja prošle godine potpisala Ugovor o izvođenju radova između Ministarstva, Grada Smedereva i izabranog izvođača radova.

Odobrenje za gradnju je, tako je pisalo na tabli, stiglo 20. jula prošle godine. Predviđeno je da radovi, što takođe možete da vidite na fotografiji, traju 45 ne čak ni radnih nego kalendarskih dana. Kako se i po kom kalendaru radilo, tek potrajalo je to punih godinu i nešto sitno dana.

Prvo je početak uređenja ulice bio prolongiran do okončanja radova na podzemnoj infrastrukturi, što nije predmet Ugovora o rekonstrukciji, odgovoreno je iz Ministarstva privrede, koje je sufinasiralo radove, u februaru ove godine, na naše pitanje gde je zapelo. Radovi na rekonstrukciji su zaustavlјani i kako bi se usaglasila tehnička rešenja, najpre za zaštitu postojeće telekomunikacione mreže, koja je od magistralnog značaja, a zatim i za šahtove elektroenergetske infrastrukture i srednjenaponske i niskonaponske kablove kojima se strujom snabdeva veliki deo centra grada, objašnjavali su iz Ministarstva. U pitanju su kablovi na koje se tokom radova naišlo, a za koje nisu postojali podaci o položaju i dubini.

Potom, stoji u istom odgovoru, radovi su obustavlјeni i zbog prigovora jednog od vlasnika poslovnog prostora u Đušinoj ulici na projektovano rešenje nivelacije. Obavlјene su konsultacije i provere tehničkih rešenja između investitora, naručioca, projektanata, izvođača, nadzornih organa i republičkog građevinskog inspektora, da bi po iznalaženju rešenja radovi bili nastavljeni, kazali su iz Ministarstva.

A onda je, na sve, došla i korona.

Kako bilo, Đušina ulica je, najzad, završena i puštena, ne za saobraćaj, ako se izuzmu pešaci. Naime, rekonstruisana ulica je definisana kao pešačka zona i u njoj nije predviđen kolski saobraćaj i parkiranje vozila.

Odakle onda tu parkirana vozila – pitanje je sad. U obaveštenju koje je danas objavljeno, navodi se da „vlasnici i korisnici objekata i poslovnog prostora u Ulici vojvode Đuše mogu da se obrate Grupi za saobraćaj Odelјenja za urbanističko-komunalne i imovinsko-pravne poslove Gradske uprave Smederevo za dobijanje rešenja o odobrenju kretanja vozila u pešačkoj zoni“. Ko su ovi drugi, parkirani, odakle oni tu i da li će to neko da kontroliše i sankcioniše – ostaje da se vidi.

Exit mobile version