Obnavljanje stogodišnjeg prijateljstva Smederevske Palanke i Grenobla

SMEDEREVSKA PALANKA, 10. avgust 2020 – U Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci biće otvorena izložba koja podseća na posetu gradonačelnika i uvaženih gostiju iz Grenobla ovom mestu 1926. godine. Kao uspomena na tu posetu i tada začeto prijateljstvo, u Palanci je ostala Francuska ulica, a u Grenoblu Rue dе Palanka. Nikola Vučen, predsednik palanačke opštine, uputio je poziv i molbu francuskom ambasadoru Žan Luiju Frankoniju da ovu izložbu on lično otvori.

„U želјi da doprinesemo obeležavanju značajnog jubileja, 180 godina uspostavlјanja diplomatskih odnosa Francuske i Srbije, pozivamo Vas, poštovana Ekselencijo, da posetite naš grad, i, u vremenu koje ne remeti Vaše redovne obaveze, učinite nam čast i otvorite pomenutu izložbu u Narodnom muzeju u Smedrevskoj Palanci“, navodi se u pismu Vučena.

Predsednik palanačke opštine podseća da se tog 7. juna 1926. godine na železničkoj stanici u Smederevskoj Palanci, jedinom gradu u Šumadiji koji je tada bio domaćin gostima iz Francuske.
zaustavio svečani voz sa gostima iz Francuske, okupilo više hiljada ljudi da dočeka delegaciju koju predvodio gradonačelnik Grenobla, Pol Mistral, U čast gostiju, održana je svečana sednica Opštinskog odbora, kako se tada zvao organ koji se danas naziva – skupština opštine, a potom je uprilične i veliki banket na otvorenom, na Kiselјaku.

Ovom događaju svemu što mu je prethodilo i onom što je iz njega proizašlo posvećena je izložba koju bi, ako prihvati poziv, francuski ambasador trebalo da otvori.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!